ÚJ (ÁLLATI) REKORD!

2007. ÁPRILIS 28.

Új (állati) rekord! Egy teknős több mint tíz órát töltött a tenger felszíne alatt, ezzel valószínűleg ő tartja a tüdős állatok „merülési rekordját”. Az álcserepes teknős egyike faja azon példányainak, amelyeket a kutatók nyomon követnek, hogy jobban megismerjék viselkedését és vándorlási szokásait.

A szakértők az adatok elemzése során jöttek rá arra, hogy a teknős - egyik merülése során - 10 óra 14 percen át nem vett levegőt. A teknős ezzel az idővel megdöntötte a fajtársa által eddig tartott - kutatók által hitelesített - rekordot, amely 7 óra és 25 perc volt.
A teknősök merülésben messze felülmúlják a többi tengeri, tüdővel lélegző állatot. A versenyben a második helyen a sárga hasú tengeri kígyók állnak, egyikőjük feljegyzett teljesítménye 3 óra 33 perc. Az emlősök közül a Cuvier-féle csőröscet egyik példánya a rekordtartó, amely 85 percig nem vett levegőt.
A tudósok szerint az álcserepes teknősök lelassítják életműködésüket a víz alatt, ezért kevesebb oxigént használnak el. A feltételezések szerint a teknősök akkor tudnak ilyen sok órát a víz alatt tölteni, amikor nyugalomban vannak, vagy alszanak.

(Az érdekes rekord mellett azonban arra a nagyon kedvezőtlen körülményre is fel kell hívni a figyelmet, hogy a természetvédelem több évtizedes eredményes munkája ellenére, a világ 7 tengeri teknős fajából 6-ot még mindig a kihalás veszélye fenyeget - állapította meg a közel múltban a WWF jelentése. Szerk. megjegyzése)


Forrás: inforadio.hu