MINDEN IDŐK EGYIK LEGNAGYOBB TENGERI KINCSÉRE BUKKANTAK

2007. MÁJUS 20.

A külföldről érkezett búvár hírek között előkelő helyet foglal el egy szenzációs kincslelet felfedezéséről szóló közlemény. Minden idők egyik legnagyobb értékű tengeri kincsére bukkantak amerikai kutatók – robot tengeralattjáró segítségével – a brit partoknál.

Merchant Royal

Egy amerikai kincsvadász csapat pénteken bejelentette, hogy az ezüst és arany pénzérmékből és egyéb nemesfémekből készült tárgyakra bukkant egy gyarmati időkben elsüllyedt hajóroncson. A társaság nem árulta el, hogy pontosan hol bukkant rá a meg nem nevezett hajóra, de a hír bejelentése után brit tisztségviselők közölték, hogy az valószínűleg a 17. században, a brit Scilly-szigetek közelében elsüllyedt angol hajó, a Merchant Royal lesz. A kutatók ideiglenesen Fekete hattyúnak nevezték el a roncsot, mely közelében a kutatók tájékoztatása szerint számos más hajó maradvány is található. Az Odyssey Marine Exploration nevű társaság közleményében azt állította, hogy a roncsban talált kincs minden idők egyik legnagyobb ilyen felfedezése. A hajó gyomrában több mint fél millió darab ezüst pénzérmét, több száz aranyérmét és egyéb kincset találtak. A becslések szerint csak az ezüstérmék mintegy 500 millió dollárt – mintegy 93 milliárd forint – érhetnek. Egy darab értéke az állapotától függően néhány száz dollár vagy akár négyezer dollár is lehet.

A cég biztonsági és jogi okok miatt nem hozta nyilvánosságra, hogy pontosan hol bukkantak a roncsra, és a hajó nevét sem hozták nyilvánosságra. A Black Swan álnéven említett hajó – a floridai cég szerint – minden idők legtöbbet emlegetett roncsa lesz, és a felfedezésnek nagy történelmi jelentőséget tulajdonítanak.

A cég közleményében jelezte, hogy a hajót nemzetközi vizeken találták meg, ami azt jelenti, hogy a felhozott kincsnek a kilencven százaléka lehet az övék. Még a héten egy amerikai bíró a társaság tulajdonának ítélt egy száz méter mélyen, 64 kilométerre az Anglia dél-nyugati sarkán található Land’s End nevű helytől elsüllyedt 17. századi hajóroncsot.
Brit tisztviselők szerint ez csak a Merchant Royal nevű angol hajó lehet, ami 1641-ben azon a területen süllyedt el egy nagy viharban, miközben Mexikóból Anglia felé hajózott. Az ezüsttel és arannyal megrakott hajó elsüllyedése olyan nagy veszteséget okozott, hogy még a parlament alsóházának ülését is megszakították a hír bejelentésére. Ez (volt?) az egyik legkeresettebb roncs az egész világon.


Forrás: hírTV, uno.hu, blikk.hu