RONCSOK, KINCSEK…

2007. MÁJUS 20.

Czakó László búvároktató, roncskutató nyáron visszatér az Adriára, hogy feltérképezze az elmúlt évben megtalált Flamingó nevű magyar torpedónaszádot.

Közismert, hogy Czakó László nevéhez fűződik számos legendás hadihajó, így a Szent István vagy a Zenta cirkáló megtalálása is. „A hajót Isztria közelében, 41 méter mélyen találtuk meg. A torpedónaszád az I. világháborúban egy aknára futott, és a hullámsírba merült. Előttünk még soha nem jártak rajta magyar búvárok. Idén nyáron visszatérünk, mert júniusban a rossz idő miatt csak kevés időt tudtunk a roncsnál tölteni” – számolt be a kutató a terveiről érdeklődő újságírónak. „A Flamingó érdekes, ugyanakkor hátborzongató látványt nyújtott a tenger mélyén. Azt remélem, hogy közel hasonló élményben lesz részem és kutatótársaimnak, mint a minden idők legnagyobb magyar hajójának, a Szent István csatahajó roncsának felfedezésekor.”

Czakó László a Szent István megtalálását, az ott történt első merülést élete legnagyobb „kalandjának” tartja. „Az egy igazi kihívás volt. Felejthetetlen érzés volt, amikor a félhomályból előbukkant a legnagyobb magyar hadihajó roncsa” – idézte fel a felfedezés pillanatait.


Forrás: a blikk.hu riportja alapján