VESZÉLYBEN (VAGY MÁR AZON IS TÚL?) A KÍNAI FOLYAMI DELFINEK

2007. AUGUSZTUS 9.

A 2007 - a Delfin Éve című oldalainkon korábban már a veszélyeztetett delfin fajokkal kapcsolatban beszámoltunk arról, hogy a kínai folyami delfin nagyon nagy veszélyben van. Ez a különleges állat - a kínaiak istenként tisztelték, mert a legenda szerint a delfin egy újjászületett hercegnő, akit korábban az apja fojtott vízbe, mert szégyent hozott a családjára azzal, hogy visszautasította a házasságot egy férfival, akit nem szeretett - rohamos pusztulását a megnövekedett hajóforgalom, a halászat, különösen az illegális, robbantásos halászat okozza. A kínai folyami delfin, vagy helyi nevén a baidzsi (Lipotes vexillifer) félénk, majdnem vak emlős, amely úgy 20 millió éve él(t) bolygónkon, így az egyik legöregebb állatfaja.
A kínai delfin veszélyeztetettségét bizonyítja, hogy egy korábbi expedíció a Jangce 1.600 kilométeres szakaszán egyetlen példányt sem fedezett fel. Most egy másik kutatócsoport azt állítja, hogy kihalt a Jangce vizében honos kínai folyami delfin - mivel hat hétig keresték a ritka emlős példányait a folyóban, de - ezúttal sem - fedeztek fel egyetlen példányt sem. Úgy vélik a delfin kipusztulásának fő oka a szabályozatlan halászat.
A Természetvédelmi Világalap (WWF) munkatársai szerint a kutatás nem döntő jelentőségű, mivel azt rövid idő alatt és kis területen végezték. Egy-egy fajt egyébként is csak akkor lehet hivatalosan kihaltnak nyilvánítani, ha 50 évig egyetlen példányára sem bukkannak rá a természetben; folyami delfint legutóbb 2004-ben találtak. Megjegyzésre érdemes, hogy még az 1980-as években úgy vélték, még körülbelül 400 baidzsi él a Jangcéban. Az 1997-ben végzett utolsó átfogó kutatáson 13 megerősített észlelés történt, és 2004-ben egy halász állította, hogy látott egy baidzsit. A kutatók szerint legalább 20-25 delfin kellene ahhoz, hogy esélyt adjanak a faj fennmaradására.
Ezek után természetes, hogy a faj különösen veszélyeztetettként szerepel a Természetvédelmi Világszövetség listáján.

A kínai folyami delfin lehetséges kihalásának hírét megrendítő tragédiának nevezte a londoni Zoológiai Szövetség munkatársa is.
„ A kínai folyami delfin figyelemre méltó emlős volt, amely körülbelül 20 millió évvel ezelőtt vált el más fajoktól. A kihalása egy egész evolúciós ág eltűnését jelenti, és figyelmeztet, hogy vállalnunk kell a felelősségek bolygónk védelmében” - mondta Sam Turvey.
Ez a delfinfaj az egyetlen, amely a Lipotidae családhoz tartozik a fogascetek alrendjén belül.
"Elképzelhető ugyan, hogy néhány túlélő egyedre nem bukkantak rá a kutatócsapatok, de az, hogy az alapos vizsgálat ellenére nem észleltünk egyetlen delfint sem, arra utal: alig van esély arra, hogy megtaláljuk és áthelyezzük őket egy védett területre" - áll a kutatócsoport beszámolójában.


Forrás: INFORADIO.HU alapján