KÉT ÁLLKAPOCCSAL VADÁSZIK A KORALLSZIRTEK RÉME

2007. SZEPTEMBER 10.

A murénák egy második állkapocs segítségével továbbítják áldozataikat a torkukba, méghozzá halálos hatékonysággal - állapították meg amerikai természettudósok. A klasszikus sci-fi horror, a Nyolcadik utas a halál című film félelmetes földön kívülijéhez hasonlóan, ezen igaz bestiák rendelkeznek egy második, meghosszabbítható állkapoccsal - melyet éles fogak borítanak -, amely kilökődve ejti csapdába a boldogtalan halat vagy garnélát. Fontos tudni, hogy képzeletbeli szörnnyel ellentétben a muréna a belső álkapcsát nem tudja - szerencsére - az első elé nyújtani.

A biológusok egy ideje már tudják, hogy a kígyókhoz hasonló testfelépítéssel rendelkező, a korallzátonyok hasadékai között vadászó murénák rendelkeznek egy második állkapoccsal, hasonlóan más csontos halakhoz.
Eddig senki nem látta ennek a testrésznek a működését, most azonban a University of California Davis kutatói nagy sebességű digitális kamerával rögzítették, hogyan tör elő a plusz állkapocs táplálkozás közben.
A legnagyobb meglepetést a mozdulat kiterjedtsége jelentette - a röntgen és más képalkotó berendezések megmutatták, hogy a nyugalmi állapotban a koponya mögött pihenő állkapocs az izmok megnyúlásának köszönhetően a koponya szinte teljes hosszában elmozdul.

Az állkapocsban hatalmas, görbe fogak sorakoznak, amelyek belemélyednek az áldozatba, néhány törtmásodperc múlva pedig az állat, vagy az abból kiharapott darab máris a muréna torkában van.
A kutatást vezető Rita Mehta kiemelte: a muréna felépítése lehetővé teszi, hogy nagy áldozatot is lenyeljen. A természetben 3 méteresre is megnövő murénáknak körülbelül 200 fajuk van.


INFORADIO.HU, HIRADO.HU, Rita Mehta