FOLYAMI SZÖRNYRŐL CIKKEZIK A KÁRPÁTALJAI SAJTÓ

2007. OKTÓBER 22.

A mutáns hal híre és képe egyébként az utóbbi időben Kárpátalján villámgyorsan terjed mobiltelefonon, sőt, az interneten is látható egy róla készült videofelvétel. Megpróbáltunk biztos információt szerezni különböző rendvédelmi és környezetvédelmi hatóságoknál, azonban a hírt sehol nem erősítették meg.
Az egyik kárpátaljai megyei lap ezzel szemben csaknem féloldalas teret szentelt egy szerencsétlen tokhalnak, amely első nézésre (de csak ennyire!) valóban ijesztő képet vág a képeken.

A "zöld" Kárpáti Igaz Szó c. ukrajnai megyei lap legutóbbi szombati számában bedőlni látszik egy, a fiatalok körében az utóbbi időben terjedő mobiltelefonos videofelvételnek, amelyen első pillantásra egy valóban ijesztő lény fekszik egy heverőnek látszó alkalmatosságon.
A mellékelt információ alapján ezt a szörnyet csapi fiatalok fogták ki a Latorcából, akik csak azért titkolják el kilétüket, mert illegális módszerrel, elektromos áram segítségével halásztak. Az áram bekapcsolásakor állítólag éktelen visítással bukkant a felszínre ez az emberi arcú szörny, amelyhez kezdetben nem is mertek hozzányúlni.
Az újság "szakértőket", közöttük egy alpolgármestert, egy zoológust, egy egyetemi biológiai szakembert, sőt még egy belbiztonsági sajtófőnököt is megszólaltat, akik a lap interpretációja szerint döbbenten és értetlenül reagáltak az elébük táruló látványra.
Holott a horgásztársadalom aktívabb tagjai számára már első látásra nyilvánvaló volt, hogy az egyébként tényleg X-aktákba illő amatőr felvételen egy hátára fektetett tokhal látható, amelyet egy háromágú horoggal fogtak ki, mely utóbbinak két "szakálla" okozta a hal szája fölötti, szemnyílásnak tetsző sérüléseket.
Az "idegen lény" akár egy hétköznapi kecsege is lehetne, ám a fejformájából és a jellegzetes bajszának hiányából arra lehet következtetni, hogy az ominózus felvétel inkább egy halálra dermedt sőregtokot - belugát - örökített meg, amely hal a Kaszpi-tenger térségében honos - ez a vidék egyébként az európai horgászturizmus egyik legfrissebb fellegvára -, jellemzően 1-2 méteres nagyságúra nő, s egyik forrása a világszerte olyannyira kedvelt kaviárnak, azaz a fekete ikrának.
Amennyiben nem kecsege - bár ezt a Tiszában és a Latorcában is egyre ritkább halfajtát akár ily módon is le lehetne fényképezni -, a sajátosan preparált Kaszpi-tengeri tokot ábrázoló mobilos felvétel "szerzői" alighanem az internetről töltötték le a riogató képsorozatot.


A KÁRPÁTALJA ONLINE ALAPJÁN A HARCTER.HU