ÉRDEKES TUDOMÁNYOS KÍSÉRLET

2007. NOVEMBER 7.

Érdekes tudományos kísérlet: első alkalommal tudták meghatározni egy kétezer évvel ezelőtt elsüllyedt hajó szállítmányát az amforák oldaláról vett DNS-maradványokból. Az eredmények szerint a Görögország partjainál elsüllyedt teherszállító olívaolajat, oregánót és minden bizonnyal bort vihetett. Hasonló vizsgálatok kiterjesztésétől az ókori kereskedelmi hálózatok működésének alaposabb feltárása várható.

Az új kutatási metódus végre lehetőséget biztosít majd arra is, hogy a korábban felszínre hozott, több száz hajó rakományát is átvizsgálják - jelentette be Brendan Foley, a Massachusetts-i Technológiai Intézet és a Woods Hole Oceanográfiai Intézet munkatársa.

A Journal of Archeological Science legújabb számában megjelent tanulmányában a kutató a svédországi Lund Egyetem szakértőivel együtt azt fejtegeti, hogy egy 2005-ben, 70 méter mélyen talált hajóroncs rakományából, elsőként sikerült DNS-mintákat venni. A felfedezés azért is igazán különleges, mert eddig senki nem próbálkozott hasonlóval: a tenger mélyére süllyedt roncsok tartalmát ugyanis a tengervíz egy idő után elmosta, így a kutatók csak üresnek hitt amforákat találtak.

Bár a most vizsgált agyagkorsók is üresnek tűntek, a kutatók elhatározták, hogy mindenképp DNS-t vesznek belőlük. Meglepetésükre ez sikerült is, bár nem igazán úgy, ahogy várták. A Khiosz szigete mellett talált roncsról ugyanis először azt gondolták, hogy az híres ókori borokat szállított, ám a két elemzett amforában olívaolaj és oregánó maradványait fedezték fel. Ezen kívül kis mértékben bor és pisztácia nyomait is megtalálták.

Foley reményei szerint a technika széleskörű használatával jobban megismerhetjük majd az ókori kereskedelmi hálózatok működését. A cikkben a következőképp fogalmazott: "képzeljük el, milyen lenne, ha az amerikai gazdaságot a tenger mélyén talált hajóroncsok üres konténerei alapján kéne elemeznünk". A kutatók most újabb anyagi támogatásért folyamodtak, hogy jövőre a helyszínre visszatérve egy újabb tucatnyi amfora vizsgálatával fejlesszék tovább és finomítsák a vizsgálati eljárásokat.


FORRÁS: MULT-KOR.HU, A KÉP ILLUSZTRÁCIÓ