ÚJABB SZOMORÚ HÍR A CÁPÁKRÓL ÉS A RÁJÁKRÓL...

2007. NOVEMBER 19.

Kipusztulás fenyegeti a Földközi-tengerben élő különböző cápa- és rájafajok több mint negyven százalékát, főleg a túlzott lehalászás következtében - állapította meg a Természetvédelmi Világszervezet.

Harminc fajt eltűnés veszélye fenyeget, és a világon ebben a térségben a legveszélyeztetettebb a cápa- és a rájaállomány - mutatott rá a világszervezet jelentése, amely a Földközi-tengerben élő porcogós halfajok helyzetét elemzi. Claudine Gibson, a jelentés egyik társszerzője szerint az e fajokat fenyegető számos "jelentős veszély" között szerepel az élettér zsugorodása, a sportszerű halászat és az "egyéb emberi kártevés" is. Tizenhárom fajt "kipusztulás súlyos veszélye" fenyeget, nyolc "veszélyben van" és kilenc "sebezhető" - áll a jelentésben.


Máltai rája és a Mobula mobular

Kipusztulás súlyos veszélye fenyegeti a máltai ráját (Leucoraja melitensis), amely csak a Földközi-tengerben található és amelynek populációja 80 százalékkal csökkent a mélytengeri lehalászás következtében. Ebbe a kategóriába sorolható még Mobula mobular, amely főleg a Földközi-tengerben fejlődik, és amely szokatlan nagysága (öt métert is elérhetnek a nőstények), ritka szaporasága (egyszerre csak egy utód), valamint a kivetett úszóhálók miatt került végveszélybe. Végül súlyos veszélyben van az uszonya miatt igen keresett kékcápa (Isurus oxyrinchus) és a közönséges cápa (Lamna nasus) is, mivel lehalászásuk aránya messze meghaladja a szaporulatot.


Isurus oxyrinchus és a Lamna nasus

A világszervezet jelentése szerint csak a mélytengeri halászat embargója és az úszóháló használatának eltiltása adhat reményt a helyzet javulására. Egyúttal felszólította az Atlanti-óceán halászatát szabályozó hatóságokat, hogy korlátozzák a kékcápák lehalászását.


FORRÁS: LANCHIDRADIO.HU A GREENFO.HU alapján