ÜRES TENGEREK KÉPÉT FESTI ELÉNK A JÖVŐ

2006. NOVEMBER 7.

Néhány évtized múlva már csak a múlt emléke lehet a kagylós spagetti, az aprórákos pizza és a tonhalsteak, állítják amerikai környezetkutatók a Science pénteki számában. A tudósok szerint még nem késo tenni ez ellen.

A most megjelent tanulmányt négy év kutatómunka előzte meg, amelyre egy amerikai alapítvány adott megbízást. A projektben résztvevő ökológusok 32 ellenörzött kísérletet végeztek el, és 48 védett tengeri övezetről készült több korábbi tanulmány eredményeit elemezték tovább. A kapott értékeket összevetették az amerikai Élelmezési és Mezőgazdasági Szövetség halászati adataival, 12 tengerparti régió esetében pedig 1000 évre visszamenően vizsgálták a halászati szokásokat és feljegyzéseket.
"Mára az ehető tengeri fajok 29 százaléka veszélyeztetett lett" - nyilatkozta az átfogó tanulmány vezető szerzője, Boris Worm, a halifaxi Dalhousie Egyetem tudósa. "Ez azt jelenti, hogy a halászatuk legalább 90 százalékkal csökkent. Nyilvánvaló trend jele ez, és ha folytatódik, 2048-ra minden hal és ehető tengeri állat populációja hasonló mértékben megritkul."
Worm szerint minden tudóstársát sokkolta, mennyire könyörtelenűl fogyatkozik a tengeri fajok állománya. "A valóság a legrosszabb elképzeléseinket is felülmúlta" - nyilatkozta a CNN-nek. A kutató úgy véli, leginkább a túlzott halászat és a környezetszennyezés tehető felelőssé a szomorú tendenciáért.
A tudós szerint még meg lehetne előzni a katasztrófát, de azonnal el kellene kezdeni változtatni a halgazdálkodási szokásokon. A legfontosabb az lenne, hogy egyes fajok "menedzselése" helyett a szakemberek a teljes ökoszisztémát gondozzák. Emellett szigorúbb környezetvédelmi szankciókat is be kellene vezetni.
Az amerikai Nemzeti Halászati Intézet nem osztja a tudósok aggályait, szerintük "természetes, hogy némi fluktuáció jelentkezik halállományban". Az intézet illetékesei a precízebb, csak egyes fajokra kiterjedő modern halászati módszerekben látják a megoldást.
Drasztikus változtatásokat egyébként csak nagy áldozatok árán lehetne elérni. A tengeri étel egyre népszerűbb Amerikában, a halászat pedig világszerte 80 milliárd dolláros üzlet, amely 200 millió embernek ad munkát. Ezen kívül több mint egymilliárd embernek - közülük sokan szegények - a hal jelenti a fő fehérjeforrást.

(Forrás: www.index.hu )

(A magam részéről tiszta a lelkiismeretem, mert vagy öt éve vízben élő lényből készített táplálékot - elvi alapon - nem fogyasztok. Valószínüleg azonban ez nem fogja visszafordítani a tragikusnak tűnő helyzetet. Kollár K. Attila szerkesztő megjegyzése)

Borusabb képet, pontosabban üres tengerek képét festi elénk a WWF...

Kiürülhetnek a világ tengerei - halak végveszélyben
Az évszázad közepére kiürülhetnek a tengerek és az óceánok, ha nem változik a mostani tendencia - hívta fel a figyelmet Science folyóirat legfrissebb számában egy nemzetközi kutatócsoport. Emellett a WWF is katasztrófát emleget. A kutatások szerint a halfajok harmadát fenyegeti kihalás.

Eltűnhetnek a halak és az egyéb élőlények a tengerekből és az óceánokból 2048-ra, ha az emberek nem változtatnak hozzáállásukon - figyelmeztet egy nemzetközi kutatócsoport. A csapat a tekintélyes Science folyóirat legfrissebb számában publikált tanulmányáról a Magyar Nemzet közölt kisebb összefoglalót. A gondola korábban már írt arról, hogy vezető természetvédelmi szervezetek szerint a mélytengeri halászat világszerte olyan mértéket öltött, hogy komoly veszélybe kerültek a természetes készletek, egyes fajok pedig már a kihalás szélén állnak. Nem csupán halakról van szó, hanem értékes korallterületek és madárfajok is komoly veszélyben vannak.
A legújabb kutatás is ezt a megállapítást erősíti meg. Boris Worm, a Dalhousie University munkatársa az AP-nek nyilatkozva elmondta, hogy a sós vizekben élő halfajok huszonkilenc százalékát már most kipusztulás fenyegeti. Mindez azt jelenti, hogy ezekből a fajokból 90 százalékkal kevesebbet fognak, mint korábban - tette hozzá. A tudós arra is felhívta a figyelmet, hogy a halászat a változásra miképp reagál: nagyobb hajókat, jobb hálókat és fejlettebb radarokat állítanak hadrendbe, ám mindezek ellenére is 13 százalékkal csökkent a kifogott halak száma.
"Az ember mohó, ha lehalászott egy fajt, átáll másikra. Azonban a kipusztuló fajokkal már az egész ökoszisztéma veszélybe került, globális válság alakulhat ki - vélik a szakértők. Az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörügyi Hivatal (NOAA) statisztikái szerint a világon Kína halássza a legtöbb, évente 44,3 millió tonna halat. A sorban Peru a második 8,7, India a harmadik 5,9, az Egyesült Államok a negyedik 5,43, míg Indonézia az ötödik 5,41 millió tonnával. Fogyasztásban toronymagasan Japán vezet, ott egy emberre évi 66 kilogramm hal, kagyló, rák jut. Ördögi a kör, hiszen az egészséges élet népszerűsítésének köszönhetően világszerte egyre nagyobb az igény a tenger gyümölcseire.

Fenntarthatatlan a tengeri halászat
Katasztrófába sodorja a tengerek élővilágát a halászat világszerte - derül ki a WWF környezetvédelmi civil szervezet legújabb tanulmányából, melyről a National Geographic számolt be. A Hamburgban bemutatott tanulmány szerint a lepényhal és nyelvhal-zsákmány 80 százalékát döglötten szórják a tengerbe a halászok, mert túl aprók vagy értéktelenek a kifogott halak. "Az emberek nem látják, hogy gyakran borzalmas ökológiai és szociális hatásokkal jár kifogni a szépen tálalt, ínycsiklandozó halakat" - emelte ki Heike Vesper, a WWF tengerbiológiai szakértője.
A szervezet elemzése szerint a kardhal élvezetének is súlyos következményei vannak: a vontatóhálóval folytatott illegális halászat során Marokkó partjainál egy kardhal kifogása két cápa pusztulását okozza. Csak emiatt évente 100 ezerrel csökken a cápaállomány, a tengerfenéken végighúzott garnélafogó hálók pedig számtalan tengeri csillagot és rákot irtanak ki, miközben felbolygatják a tengerfenék élővilágát. Továbbra is nagy problémákat okoz az Atlanti-óceán északkeleti tájain az ipari méretü tökehal-halászat. 1970 óta mintegy 80 százalékkal csökkent a kifogott halak mennyisége, és a teljes állomány kipusztulása fenyeget, ha nem tiltják be a halászatot azon a vidéken - figyelmeztetett a WWF.
"Aki meg akarja nyugtatni a lelkiismeretét, egyen inkább ökológiailag fenntartható módszerekkel kifogott halat" - hívta fel a figyelmet Vesper, és az ezt garantáló kékszínü MSC (Marine Stewardship Council - Tengergondnoki Tanács) védjeggyel ellátott termékek vásárlását javasolta. A WWF tanulmányával egy időben a Greenpeace nemzetközi környezetvédelmi szervezet közzétette a németországi folyók angolna-populációjáról szóló jelentését, amelynek tanulsága szerint a halak erősen szennyezettek különböző vegyi anyagokkal. Különösen az Elbában, a Majnában, a Rajnában és a Weserben fogott angolnák fogyasztásától óv a szervezet az állatokban kimutatott magas tenzidkoncentráció miatt.
A halak szervezetében talált, rendkívül veszélyes, rákos megbetegedéseket is okozó tenzideket a textil- és csomagolóanyag-gyártásban alkalmazzák. A Greenpeace ezzel kapcsolatban a veszélyes kemikáliák helyett biztonságos vegyi anyagok alkalmazásának előírását szorgalmazza Európa szerte.

Tonhalak végveszélyben
Drasztikusan visszaesett a kékúszójú tonhal állománya a Földközi-tenger hagyományosnak számító halászterületein, a spanyol partoknál. A spanyolországi WWF legfrissebb tanulmánya szerint a Baleári-szigetek környékén lévő vizekben 1995 óta 85 százalékkal csökkent a tonhalállomány. Míg a Baleári-szigetek körül 1995-ben a francia és spanyol halászflották mintegy 15 ezer tonna kékúszójú tonhalat (Thunnus thynnus) fogtak ki évente, idén ez a mennyiség már csak 2300 tonna körül volt. - Veszélyben van a tonhalállomány, ezzel együtt a halászok megélhetése is. Ennek fényében sürgős intézkedésre van szükség - nyilatkozta a nemzetközi hírügynökségeknek Heike Vesper, a WWF halászati szakértője. A kékúszójú tonhal igen keresett a világpiacon, leginkább az egyre népszerűbbé váló sushihoz használják.
A WWF tanulmányban a szakértők szorgalmazzák a fenntartható halászat feltételeinek mielőbbi megteremtését. A problémát fel kell venni az Európai Bizottság novemberi, az Atlanti tonhalak védelméért (ICCAT) címmel rendezendő novemberi ülésének napirendjére is. A találkozó célja a Földközi-tengeri halállomány regenerálása. Segítené a tonhalállomány megújulását, ha az ívási időben szigorúan tiltanák a halászatot, ezzel biztosítva a szaporodóképes egyedek túlélését. Ugyanakkor állandó megfigyelőkre lenne szükség a hajókon és a tenyésztelepeken is a kvóták betartatására.

Nem fognak ki több óriásharcsát Thaiföldön
Thaiföld királya jelentős ajándékot kapott alattvalóitól uralkodásának 60. évfordulójára. Észak-Thaiföld halászai megfogadták, hogy beszüntetik a rendkívül veszélyeztetett mekongi óriásharcsa halászatát. A világ legnagyobb édesvízi hala, az óriásharcsa akár 3 méter hosszúra is megnőhet és tömege eléri a 300 kilogrammot. Kizárólag a Mekong folyórendszerében él, amely Kínán, Laoszon, Thaiföldön, Kambodzsán és Vietnamon halad át.
A thaiföldi Chiang Kong városban a múlt hónapban tartott ünnepségen több mint 60 halász megfogadta, hogy többé nem ejt zsákmányul óriásharcsát. Ez egyike volt annak a számos eseménynek, amelyet a thai király, Bhumibol Adulyadej trónra lépésének 60. évfordulójára rendeztek. A szomszédos Laosz halászai szintén ünnepélyes fogadalmat tettek az óriásharcsa halászatának beszüntetésére.

(Forrás: www.gondola.hu)