HURRIKÁN SÖPÖRTE LE AZ ELSŐ FLORIDAI GYARMATOT

2007. DECEMBER 12.

Hurrikán söpörte le az első floridai gyarmatot. A floridai Pensacola-öbölben újabb középkori hajóroncsra bukkantak a régészek: hat másik vitorlással együtt ezt is 1559-ben süllyesztette el a térségben tomboló hurrikán. A teljes írás itt érhető el.

(Szerkesztőségi kiegészítés: A Pensacola-öblöt első európaiként Don Diego Miruelo érte el 1519-ben. A spanyol telepesek Tristán de Luna y Arellano kapitány vezetésével megalapították az első európai kolóniát Floridában, az általuk Ochuse-nak nevezett Pensacola-öböl partján. A telep nem sokáig állt fent, ugyanis alig egy hónappal a megérkezésük után - három kivételével - a kikötőben horgonyzó összes hajó egy hurrikán áldozatául esett. Az első balul sikerült próbálkozás után 1698-ban hozták létre az első állandó települést az öbölben a spanyolok. 1719 és 1722 közötti három évtől eltekinte, amikor is francia megszállás alatt volt a település, egészen 1763-ig spanyol területnek számított az öböl. 1763 és 1781 között angol, majd egészen 1819-ig újra spanyol kézen volt a város.

Florida partjai mentén a viharok és hurrikánok rendszeresen hatalmas pusztításokat végeztek. Az adott körzetben 1559-ben, 1622-ben, 1715-ben és 1733-ban is hajók tucatjai süllyedtek el ezekben a viharokban. A 20. század folyamán egyre több hajóroncsot tártak fel ezek közül, a legismertebbek a "kincses hajó", a Nuestra Senora de Atocha (bal oldali képünkön, 1622-ben süllyedt el), az Urca de Lima (jobb oldali képünkön, 1715-ben járt szerencsétlenül), illetve a San Pedro az 1733-as flottából.


Nuestra Senora de Atocha & Urca de Lima

Érdekesség, hogy a víz alatti hajó maradványok mellett a szárazföldön is előkerült egy roncs. Egy a 2004. évi, az Ivan nevű hurrikán által elpusztított tanuszoda újjáépítése közben a munkagödör alján, a 22 méter vastagságú homok alatt a munkások fahajó maradványokra bukkantak. A hajógerinc és bordázat máig megőrizte a hajó formáját. Elizabeth Benchley, a Nyugat-Floridai Régészeti Intézet vezetője szerint az ott megtalált hajóroncs is a1599-es (1705.?) hurrikán áldozatai közül való. Meglepőnek tartotta, hogy ezt a szárazföldön és nem víz alatt találták.)