JÓ HÍR A BÁLNAVADÁSZAT TERÉN

2007. DECEMBER 26.

Jó hír az év végén! Japán idén nem vadászik hosszúszárnyú bálnákra - jelentette be a szigetország kormányszóvivője. Nobutaka Macsimura azután beszélt erről, hogy Ausztrália komoly nyomást gyakorolt Tokióra: hagyjon fel a bálnavadászattal. Japán idén 50 hosszúszárnyú bálna (Megaptera nodosa Bannat) kilövését tervezte. A Greenpeace környezetvédő szervezet üdvözölte a lépést, de kevésnek tartja azt. Mint a szervezet ausztráliai részlegének vezetője elmondta: továbbra is igyekeznek nyomást gyakorolni a tokiói kormányra, hogy teljesen hagyjanak föl a bálnavadászattal.
Steve Shallorn szerint a japán döntésnek az első lépésnek kell lennie a vadászat teljes beszüntetése felé. "Fontos lenne, hogy ne csak egy-egy bálnafajtára ne vadásszanak, hanem hagyjanak fel az állatok kilövésével"- tette hozzá a környezetvédő aktivista.

Egy 1986-os nemzetközi egyezmény megtiltja ugyan a bálnavadászatot, de hagyott egy kiskaput is. Eszerint pedig tudományos kutatási céllal ki lehet lőni az állatokat. Japán évek óta erre hivatkozva mészárolja a vízi emlősöket. Idén 1000 bálna kilövését tervezik.


LANCHIDRADIO.HU AZ FH ALAPJÁN