VÍZ ALATTI MÚZEUM KÍNÁBAN

2007. DECEMBER 27.

Víz alatti múzeumot akar építeni Kína egy 800 éves hajóroncsa körül. November végén számoltunk be, hogy a Kuangtung (Guangdong) Tartományi Régészeti Intézet kutatói által június elején felfedeztek egy roncsot, mely 24 méter mélyen fekszik, s az évszázadok során két méter vastagon rakódott rá a homok. A Nanhai (Dél-kínai-tenger) névre keresztelt hajóroncsra illegális műkincskereskedés miatt lebukott halászok kapcsán irányult a régészek figyelme. A felmérések szerint szinte teljes épségben megmaradt roncs, ezért a kutatók úgy döntöttek, hogy az értékes leletet egy víz alatti múzeumba helyezik el. Most arról adtak hírt a kinai régészek, hogy újabb állomásához érkezett a Nanhai története, mert a közeli napokban kiemelték a műkincsekkel megrakott hajót. A roncs és az abban talált műtárgyak - nemesfém tárgyak, Jüan-, Szung- és Ming-dinasztiák korából, tehát időben jelentősen eltérő időszakokból származó porcelánok - azt is bizonyítják, hogy Kína Délkelet-Ázsia, Afrika és Európa között is jelentős tengeri kereskedelmi kapcsolat volt. Egyes kutatók korábbi állítását, hogy a szárazföldi selyemút mellett létezett egy tengeri selyem út is, ez a lelet is alátámasztja.

A roncs kiemelésére december 22-én került sor egy három emelet magas emelőszerkezet segítségével. A Nanhai No. 1. névre keresztelt hajót egy kantoni múzeumba viszik, ahol a kristálypalotának nevezett tartályban ugyanolyan hőmérsékleti és nyomásviszonyokat alakítanak ki, mint ami a tengerfenéken érte a fából készült szerkezetet. A múzeum várhatóan 2008 végén nyílik meg, a látogatók a tartály ablakain kukucskálva figyelhetik meg az iszap eltávolítását. A teljes feltárás két évet is igénybe vehet.

A Nanhai fedélzetén eddig több mint négyezer arany-, ezüst- és porcelántárgyakat tartalmazó tárolót találtak, és felfedeztek hatezer, a Szung-dinasztia (960-1279) idejéből származó rézérmét is. A régészek úgy vélik, hogy még több tízezer műtárgyat találnak a vitorláson, amely a Kínában valaha talált legrégibb és legnagyobb kereskedelmi hajó.


AZ INFORADIO.HU ALAPJÁN