KÖZÉPKORI HAJÓRONCSOT TALÁLTAK PAKS KÖRNYÉKÉN

2006. NOVEMBER 14.

Egy középkori hajóroncsot találtak a kutatók Paks környékén. A vízi jármű nemcsak kora miatt érdekes, hanem méretei miatt is.
A szekszárdi múzeumhoz 2005 őszén érkezett egy bejelentés arról, hogy egy hajóroncs van a Dunában Paks környékén - mondta el az InfoRádióban a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal régésze. A roncsból famintát vettek, és megállapították, hogy vagy a késő középkorból, vagy a török korból származhat.
Ilyen korú hajót még nem találtak Magyarországon - mondta Tóth János Attila. Hogy pontosan mikori is, arra a további kutatások adhatnak választ.
Az azonban valószínű , hogy a vízi jármű korának egyik legnagyobb folyami szállítóhajója lehetett. A jármű 26-28 méter hosszú, 8 méter széles, ilyen méretű hajót pedig egészen az újkorig nem építettek.
A raktérben a régészek olyan mennyiségű követ találtak, amely azt valószínűsíti, hogy a hajót direkt süllyesztették el. Ennyi kővel ugyanis képtelen lett volna közlekedni. Tóth János Attila elképzelhetőnek tartja, hogy mólónak használták.
A lapos feneku szállítóhajónak nincs gerince, szilárdságát a fenékpallók adják, amelyeket tölgyfa bordák és kovácsoltvas szegek fognak össze.

A cikkhez tartozó gépgaléra ITT érhető el.


WWW.INFORADIO.HU