JÓ HÍR: EGYRE TÖBB A LAMANTIN FLORIDÁBAN

2017. ÁPRILIS 3.

Több mint 6000 lamantint számláltak össze Floridában 2015 elején. Ez a rekordszám arról tanúskodik, hogy hatékonyak a védett faj megóvása érdekében hozott intézkedések - közölte a március végén az FWC (Florida Fish and Wildlife Conservation Commission). Tucatnyi szervezet tudósai összesen 6063 lamantint számláltak össze februárban Florida nyugati és keleti partvidékénél, azaz mintegy ezerrel többet, mint a legutóbbi, 2010-ben végzett számláláskor, bár már az is rekordnak számított. Az FWC elismerte, hogy a télen végzett számlálás, amikor a lamantinok a meleg vizekben gyűlnek össze, nem volt teljes körű, de alapot nyújtott a tengeri tehén néven is ismert állatok számáról készült becsléshez.

A lamantinok (Trichechus manatus), vagy más néven manátik a tengeri tehenek rendjébe tartozó manátuszfélék családjába tartoznak. Növényevők, táplálékuk a tengerifű, valamint az édesvízi vízinövények. A manati dél-amerikai eredetű szó, ami a karib indiánok nyelvén emlőt jelent. A karibi manátusz az Amerikai Egyesült Államok délkeleti részének trópusi és szubtrópusi vizein, a Karib-tenger szigeteinek környékén, valamint Dél-Amerika északi partjainál él. Az állat hossza általában 2,5 – 4,5 méter, testtömege 200 – 600 kilogramm között változik. A nagy súlya ellenére kecses úszik a partok mentén, erős farkával lökve magát előre, óránként 8 kilométeres sebességgel halad, de rövid távon akár a 24 kilométer/óra sebességet is elérheti. Sajnos ezek a békés állatok gyakran esnek áldozatul hajókkal való ütközésnek és a szennyeződés, valamint városfejlődés miatt csökken a természetes élőhelyük. Az 1970-es évek elején majdnem teljesen kihaltak, alig pár száz egyedet számláltak. Jelenleg a Vörös Könyv (Lista) sebezhető fajok csoportjában szerepel.

A kedvező számlálási adatok ellenére sokan tartanak attól, hogy amennyiben a lamantinok elvesztik a magasabb védettségi fokozatú besorolásukat ismét sok hátrány érheti az állatokat és számuk újra jelentősen csökkenhet.

Forrás: hirado.hu