BÚVÁRHÍREK – KÜLFÖLDRŐL

2017. ÁPRILIS 20.

IDÉN IS LESZ VERTICAL BLUE. A világ legnevesebb szabadtüdős búvárai idén április 30-a és május 10-e mérettetik meg magukat a bahamai Long Island legendás Dean Blue Hole-jében. A New York Times egy sport - tenisz - hasonlattal élve ez a "Freedivind Wimbledonjának" nevezte a versenyt. A versenyzők, a biztonsági- és segítőbúvárok és természetesen a madia képviselőinek egy része már megérkezett a helyszínre. A neves szabadtüdős búvárfotográfus, Daan Verhoeven is már a Kék Lyuknál van, s természetesen számos érdekes felvételt készített, melyek itt nézhetők meg…

BARLANGI BÚVÁR KONFERENCIA AZ USA-BAN. Az USA Nemzeti Barlangkutató Társulat Barlangi Búvár Szekciója (Cave Diving Section of the U.S. National Speleological Society) június 2-3. között Nemzetközi Barlangi búvár Konferenciát szervez. A floridai Lake Citty-ben megrendezésre kerülő találkozó témáit jól jellemzi a jelmondata: „Barlangi búvárkodás: tegnap, ma és holnap”, tehát egyaránt foglalkoznak majd a múl, a napjaink és a jövő várható eseményeivel. A technikai-, a trimix merülések egyik úttörőjének számító Lamar English (Hires?) és a dekompressziós betegségeket kutató Dawn Kernagis is a konferencia előadói között lesznek. Természetesen a résztvevők megismerkedhetnek felszerelés újdonságokkal, így a újralégzőkészülékekkel, vontatókkal, új lámpákkal és egyéb más barlangi búvár felszerelésekkel. A konferencián a résztvevők között kisorsolnak több ezer dollár értékű felszerelést is. További részletes információk a konferencia nsscds.org világhálós oldalán érhető el.

VAN 105 EZER $-JA, AKKOR MEGNÉZHETI A TITANICOT A MÉLYBEN! A Blue Marble Private, egy luxus utazási cég 2018. májusától víz alatti látogatást kínál a Titanic roncsához. Az árat úgy határoztak meg, hogy a 105 évvel ezelőtt elsüllyedt luxushajó első, végzete útjára a jegy ára 4.350 USD volt, ami napjainkra – a számítások szerint – 105.129 – USD-re inflálódott. (!!!) Az első útra már kilenc foglalás történt. Tockton Rush, az OceanGate Expeditions vezérigazgatója (ez a cég készíti a Titanicot felkereső merülőhajót) azt mondta: „Mivel 105 évvel ezelőtt süllyedt el a Titanic, de még kevesebb, mint 200 ember járt a roncsnál, sokkal kevesebb, mint ahányan már repültek az űrbe, vagy megmászták a Mount Everest. Ez (a mostani) egy hihetetlen lehetőség, hogy felkeressék ezt, a még kevesek által látott és a világon egyedülálló roncsot.”

Forrás:deeperblue.com