MEGINT TÖBBET TUDUNK - BÁLNABÉBIK

2017. ÁPRILIS 28.

Megint többet tudunk, ezúttal arról, hogy miért suttognak a bálnabébik anyjukhoz. A hosszúszárnyú bálnát hosszú énekeiről ismerjük, a hímek akár fél órán keresztül is énekelnek. A hangok frekvenciája a Wikipedia szócikke szerint 40-50 Hz, és az ének akár harminc kilométernyire is elhallatszik.

Ehhez képest különösen érdekes, hogy a kisbálnák suttognak anyjukhoz. Valószínűleg azért, hogy ne hívják fel magukra a ragadozók, például az orkák figyelmét.
Simone Videsen, a dán Aarhus University kutatója kollégáival nyolc kisbálnát és két anyabálnát követett, hogy többet megtudjanak kommunikációjukról. Speciális hang- és mozgásérzékelőket használtak ehhez.

Meglepődtek az eredményen, mert ezek az állatok hangos énekeikről ismertek. De amikor az anya és a kisbálna közötti kommunikációt figyelték meg, azt vették észre, hogy gyakran nagy a csönd vagy nagyon halk a kommunikáció. A halk kommunikációval nem csak a ragadozók ellen védekeznek, hanem hím fajtársaik ellen is. Azoktól a hímektől tartanak, akik partnert keresnek maguknak.

Forrás: index.hu