RÉGI OKTÓBEREKBEN TÖRTÉNT...

2014. OKTÓBER 10.

Közel kétszáz éves búvárkészülék
Farkasfalvi Farkas Ferenc 5 évre szóló szabadalmat kapott I. Ferenc királyunktól 1821-ben, egy Delfin (Dolphine) nevű búvárkészülékre, amelyet 1820. október 1-én mutatott be a Duna bécsi szakaszán. A készülékről nem maradt fenn részletes műszaki leírás, de azt egy korabeli újságból, a Tudományos Gyűjteményből tudni lehet, hogy a szerkezet rézből készült, az egész testet beburkolta, leszámítva a végtagokat, mert azok szabadon maradtak.

NSM 30
Az FTSK Delfin Könnyűbúvár Szakosztály 1970. október 3-4-e között hajtotta végre a Bp. Vasutas Sport Club Szőnyi úti uszodájában az NSM (Non Stop Merülés) sorozat második fázisát, a 30 órás folyamatos víz alatt tartózkodási kísérletet.

Magyar búvárok először a Szent István csatahajó roncsánál
Hosszú és gyakran kilátástalannak tűnő egyeztetések, tárgyalások és kísérletek után siker koronázza Czakó László évtizedes (esetleg még hosszabb) vágyát, ami mellett - helyesen - makacsul kitartott: október 25-én a Szent István csatahajó előexpedícióban résztvevő búvárok (Czakó László, Kovács György, dr. Pálfi Zoltán, Kollár K. Attila, Túri János, Mácsai Endre, Kosina Zsolt, Viski Sándor) a megtalálják és elsőként a magyar búvárok közül megmerüték a minden idők legnagyobb magyar hajójának roncsát. A résztvevők a jeles esemény emlékéül egy sárgaréz emléktáblát helyeztek el az egykori csatahajó maradványán. Az élőexpedíciót további három horvát-magyar búvárrégészeti feltárás követett az elkövetkezendő években…

(nagyítható)


Szerkesztőség