VÉDELMET KAPTAK... NEM BIZTOS, HOGY JÓ EZ A HÍR...

2017. NOVEMBER 9.

Egy ENSZ támogatta és a Fülöp-szigeteken megrendezett vadvédelmi konferencián a résztvevők további védelmi intézkedéseket szavaztak meg 33 veszélyeztetett fajnak, többek között a csimpánznak, a leopárdnak és a zsiráfnak. A cetcápa és három másik cápafaj is szerepel a listán. Az, hogy újabb fajok kerültek védelem alá, az jó hírnek tűnik. Ugyanakkor az, hogy ezek mind veszélyeztetett állatok, az egyáltalán nem jó.

A most védelem alá helyezett 33 faj kapcsán jó azt tudni, hogy a biológusok 5 és 15 millió közé teszik a ma a Földön élő növények, állatok és mikroorganizmusok számát, melyek közül azonban a kutatók csupán 1,5m milliót jegyeztek fel és azonosítottak be. Jelenleg 300,000 növény, 4-8 millió rovar és körülbelül 50,000 gerinces (közülük nagyjából 10,000 madár és 4,000 emlős) faj ismert az ember előtt.

A bonni egyezmény (Konvenció a vándorló fajokról) résztvevőinek hatnapos konferenciája az országhatárokat átszelő fajoknak jobb védelmet követelve zárult le szombaton. A BBC idézte Bradney Chambert, a szervezet titkárát, aki szerint a konferencia elősegítette egy fontos üzenet közvetítését: a vándorló élővilág jövője szerves része az emberének, ezért mindannyiunk felelőssége cselekedni védelmében. A kormányok emellett elkötelezték magukat, hogy együttműködnek a tengerbe jutó hulladéknak, a zajszennyezésnek és a klímaváltozásnak a vándorló fajokra gyakorolt negatív hatásainak visszaszorításában.

129 ország több mint ezer delegáltja vitatta meg a fajok védelmét az ENSZ környezetvédelmi programja (UNEP) támogatta konferencián. Kína még nem tagja a delegációnak, de a szervezők szerint az ázsiai ország már több előrelépést tett az állatvédelem terén, úgymint elkötelezetten igyekszik berekeszteni az elefántcsont-kereskedelmet és betiltani a veszélyeztetett fajok – például cápák – élelemként felszolgálását kormányzati eseményeken. A Fülöp-szigetek képviselői a cetcápákért lobbiztak, amelyek turistalátványossággá váltak. Három másik cápafaj is szerepel a listán. Tíz keselyűfaj is elnyerte a különleges védelmet, valamint több jól ismert afrikai emlős is. A zsiráfok például hanyatlóban vannak a kontinensen, a szakemberek szerint alig 90 ezer példány maradt természetes élőhelyén. A kevésbé ismert fajok egy része is védelmet kap, úgymint a Góbi-medve (Ursus arctos gobiensis), amely Mongólia és Kína sivatagos területein él. A szervezők szerint csupán 45 egyed maradt a természetben. A cetcápák (is) csodálatos lények, bárki megcsodálhatja őket az alábbi videón, melyből a megóvásuk érdekében már megtett intézkedésekről hallhatók gondolatok.


Forrás: hirado.hu