VAQUITA: EGY JÓ (?) TERV, AMI BALUL SÜLT EL...

2017. NOVEMBER11-12.

Elpusztult a Mexikó partjainál fogságba ejtett kifejlett nőstény kaliforniai disznódelfin, amelyet egy tengeri rezervátumban akartak biztonságba helyezni. A kihalás szélén álló fajból így már csupán 29 példány maradt kizárólagos élőhelyén, a Kaliforniai-öbölben. A Természetvédelmi Világalap (WWF) tavasszal kiadott jelentése szerint a világ legkisebb cetfaja, a tenger pandájának is nevezett Phocoena sinus, közismertebb néven kaliforniai disznódelfin vagy vaquita 2016-ra a kopoltyúhálós halászat miatt a kihalás szélére sodródott. (Kopoltyúhálós halászat – magyarázat: A rögzített kopoltyúháló egy falat képez hálóból, amely elhelyezkedhet a tengerfenéken, vagy a tenger bármely szintjén is lehet rögzítve. Ez az egyik legrégebb óta használt eljárás, évezredek óta használják. Működési elve elég egyszerű, a háló lyukainak mérete úgy van kialakítva, hogy az arra úszó halak feje még átférjen rajta, de a testét már nem tudja áthúzni. Így a hal a kopoltyújánál fogva fennakad a hálón. A lyukak mérete attól függ, hogy milyen fajta halat szeretnének zsákmányolni.) Az alig 60 éve felfedezett disznódelfin úgynevezett járulékos fogásnak, vagyis nem szándékos zsákmánynak számít: populációjának csökkenését az okozza, hogy a területen élő másik, szintén súlyosan veszélyeztetett fajra, a totoaba halra halásznak, a kis delfin pedig beleakad a kivetett hálókba. A totoaba úszóhólyagjának sokan gyógyhatást tulajdonítanak, így – főként Kínában – rendkívül nagy rá a kereslet, s így ára akár kilogrammonként elérheti a 20.000 USD-t is.

A mexikói kormány és környezetvédelmi csoportok kidolgoztak egy tervet a ritka állatok megmentésére: egy tengeri rezervátumban akarják elhelyezni a fennmaradt példányokat, ahol háborítatlanul szaporodhatnának. A mexikói környezetvédelmi miniszter, Rafael Pacchiano korábban még örömének adott hangot, amikor sikerült fogságba ejteni a 30 megmaradt példány egyikét, egy kifejlett nőstény. A helyi híradások szerint azonban a befogott vaquita állapota bizonyos „komplikációk” miatt rosszra fordult és hiába akarták ismét szabadon engedni a Kaliforniai-öbölben, végül elpusztult. Pacchino ezután számolt be a Twitteren a vaquita haláláról, de egyúttal hangsúlyozta, hogy továbbra is kitartanak a veszélyeztetett faj megmentése mellett. A hatóságok az állat boncolási eredményét várják, amelyből kiderülhet, hogy mi okozta a halálát.

A vaquiták megmentéséért küzdő nemzetközi csoport (CIRVA) tagjai megrendülésüket fejezték ki az állat elpusztulása miatt, ugyanakkor emlékeztettek rá: a tudósok szerint a fajra nagyobb veszélyt jelentenek az illegális halászat miatt kitett kopoltyúhálók, mint amit a megmentésükre fordított erőfeszítések. Az idén októberben elkezdett akcióban akusztikus radarral, hagyományos megfigyeléssel és az amerikai haditengerészet betanított delfinjeinek segítségével térképezik fel a megmaradt vaquiták helyét. A terv szerint a befogott kaliforniai disznódelfineket egy tengeri rezervátumba szállítják, ahol remélhetőleg szaporodnak majd, végül visszaengedik őket a Kaliforniai-öbölbe.


Forrás: MTI alapján Szerkesztőség