RITKA FOGÁS…

2017. NOVEMBER 15.

A karcsú galléros cápára élő kövületként tekint a tudomány, és idén nyáron megint elfogták egy példányát Portugália déli partjainál, Algarve tartományban – erről számolt be a BBC. A karcsú galléros cápa (Chlamydoselachus anguineus) a porcos halak (Chondrichthyes) osztályába és a galléroscápa-félék (Chlamydoselachidae) családjába tartozó faj. A legalább 80 millió éve létező faj a parton dolgozó kutatók hálójába akadt bele véletlenül. Eredetileg nem rá vadásztak, hanem egy uniós projektben vizsgálták a halállományt. Ennek a barnásszürke színű, úgy egy-másfél méter hosszúságú cápának 300 fog van a szájában, teste a kígyóra emlékeztet és a tenger mélyén.

A partok közelében, de még mélyebb vizekben sem kell tartani ezektől a bizarr küllemű őskövületektől, mivel nagy mélységben élnek. Ezt az egyedet is 700 méteres mélységben fogták el. Arra viszont elég jó magyarázatként szolgál, hogy miért is nem ismeri jól az emberiség az óceánok 95 százalékát. (Talán azért, mert az űrben könnyebb élhető feltételeket teremteni, mint a Mariana-árokban.)

Tudósok szerint a Chlamydoselachus anguineus nevű faj kívül-belül ugyanolyan, mint amilyen a Kréta korszakban is volt. Elképesztően egyszerű felépítésére, fejletlenségére az adhat magyarázatot, hogy odalent a mélyben nincs túl sok tápanyag. A karcsú galléros cápa a nevét a hosszúkás formájáról kapta, és arról, hogy a kopoltyújának legelső fedele egész hosszú gallért formál a torka körül.


Forrás: index.hu