MEGOLDÁS LEHET A KORALLÁTÜLTETÉS

2017. DECEMBER 5.

Évek óta aggasztó híreket hallottunk az ausztráliai Nagy-korallzátonyról. Szinte minden az azzal foglalkozó beszámolóban a fehéredés miatt a korallok ijesztő méretű pusztulásáról szóltak a hírek. A világ legnagyobb, több mint 2000 kilométer hosszú és 300 kilométer széles korallzátonya jelenleg történelme legerőteljesebb fehéredését éli át. Érthető tehát, hogy a kutatók kongatták a vészharangot, s voltak akik a végső pusztulásról is vizionáltak.

Egy szűk esztendeje az ausztrál tudósok az egészséges korallok áttelepítésével kísérleteznek olyan területekre, ahol már károsodott az ökoszisztéma. A közel múltban, nyolc hónappal a kísérlet kezdete után sikerről számolt be az ausztrál Southern Cross Egyetem kutatócsoportja. Az első próbálkozás során tavaly a Heron-sziget környékén gyűjtöttek korallpolipoktól származó, nagy mennyiségű ivarsejtet, amelyeket lárvává nevelve átültették őket olyan területekre, ahol károsodott a korallzátony. Nyolc hónappal később kiderült, hogy a kísérlet sikeres volt, az áttelepített korall szépen fejlődött. A tudósok szerint a kísérlet sikere globális jelentőségű. „Azt mutatja, hogy elkezdhetjük helyreállítani és meggyógyítani a pusztuló korallpopulációt azokon a területeken, ahol a korallok természetes lárvautánpótlása nem biztosított” – közölte Peter Harrison, a kutatás vezetője.

Az eredmények alapján úgy döntötek, hogy tovább fejlesztik a technológiát. Ausztrália már 2015-ben közzé tette a Nagy-korallzátony állapotának javítását célzó hosszú távú tervét, amelynek megvalósítása fontos eszköze annak, hogy a természeti világörökséget az UNESCO ne vegye fel a veszélyeztetett világörökségi helyszínek listájára. A korallok nagyon érzékeny organizmusok, amelyeknek meghatározott hőmérsékletre van szükségük. Szimbiózisban élnek bizonyos egysejtű algákkal, ezektől nyerik színüket is. Ha növekszik a hőmérséklet, a korallok kilökik az algákat, ezzel színüket is elveszítik. Ha ez a helyzet túl sokáig áll fenn, a korallok teljesen elhalnak. A fehéredés oka a kutatók szerint elsősorban a klímaváltozás és ezzel összefüggésben az óceánok felmelegedése, de komoly kockázatot jelentenek a tengervízbe jutó mezőgazdasági és ipari szennyező anyagok, a part menti települések fejlesztése és az illegális halászat is.

A mostani kísérletek alapján úgy tűnik, van egy újabb remény a korallpusztulás megállítására…


Forrás: MTI