HATALMAS JÉGHEGY SZAKADT LE ANTARKTISZRÓL

2017. DECEMBER 16-17.

A közel múltban egy Szeged méretű jéghegy szakadt le a Pine Island-i gleccserről nemrégiben, és szakadt szét. Ez a folyamat nem várt következményeket is elindíthat.

A mostani történés azért kongatta meg a kutatóknál a vészharangot, mert azt várták, hogy a gleccserről leváló jégdarab az óceán felé veszi útját, ott válik majd szét. Azonban a Nyugat-Antarktiszról útnak indult jégdarab szeptember óta alig haladt pár kilométert, mivel a jégtenger feltartóztatta. Így úgymond „csapdába esett”, és így szakadozott szét.
A fenti esemény egy hatvannyolc éves mintát szakított meg, és amennyiben ezt több hasonló követi, akkor az ilyen mozgások tovább emelhetik majd a tengerek szintjét. Robert Latner, a British Antractic Survey tengeri geofizikusa elmondta, hogy az utóbbi évek jéghegyei nagyrészt ugyanazon a helyen maradtak, és az úgynevezett selfjegek a tengerbe nyúltak. Azonban most a selfjegek mélyén kialakult szakadékok mentén vált el a jéghegy, ami azt jelentheti, hogy a jégtakaró vékonyodása miatt kialakult szakadékoknak egyre nagyobb hatásuk lesz a tömbök leválására.

A Dél-Amerika csücskétől mindössze négyszáz kilométerre fekvő Pine Island-öbölben található az Antarktisz két leggyorsabban olvadó gleccsere. Ez a két tömb annyi vizet tartogat magában, hogy teljes elolvadásukkal három és fél méterrel emelnék meg a tengerek vízszintjét. Ez pedig halálos ítéletet jelentene a világ összes tengerparti országára nézve. A klímaváltozás felgyorsulásával sajnos egyre inkább nyilvánvalóvá válik, hogy ez a két gleccser el fog olvadni, a kérdés csak az, hogy ez mikor következik be.

A Pine Island-öböl területén a tengerfenék mélyebb, így minden elszakadó jéghegy magasabb sziklákat visz magával. Ezek azonban gyakran már nem bírják el saját súlyukat, és ha tömegesen kezdenek az óceánba töredezni, az olyan folyamatot indítana el, ami a lakott partokhoz érve óriási áradásokat okozhat. Ezzel pedig több százmillió ember élete és lakóhelye kerülne veszélybe.

A tengerszint emelkedésének mértéke a következő egy évszázadban súlyosabb lehet, mint azt öt vagy tíz évvel ezelőtt gondolták. Az eddigi 90 centiméteres emelkedés duplájával is számolhatunk egyes feltételezések szerint. (A 90 centiméteres szintemelkedés letarolná a csendes-óceáni szigeteket, és visszatérő áradásokat idézne elő New Orleans, New York vagy Miami térségében. Ennek kétszerese 12 millió amerikai lakóhelyét veszélyeztetné, valamint Sanghaj- és Mumbai-szintű nagyvárosokat döntene romba. A legrosszabb, három és fél méteres szintemelkedés százmilliókat tenne hajléktalanná, és a Sandy hurrikánhoz hasonló pusztításokra havonta akár kétszer is lehetne számítani New Yorkban vagy New Jerseyben.) Sőt, amennyiben a karbonkibocsátás visszaszorítására nem teszik meg az érintett államok a szükséges lépéseket, akkor a már említett három és fél méteres szintemelkedés is bekövetkezhet egy sor természeti katasztrófát előidézve. A szakértők arra is felhívták a figyelmet, hogy amennyiben a fosszilis tüzelőanyagokat a háttérbe tudnánk szorítani pár éven belül, az akár évszázadokkal is eltolhatná a tengerszint radikális emelkedését.

Forrás: hirado.hu

Szerk. megjegyzése: Arról pontos képet rajzolnak (feltételeznek?) a kutatók, hogy mennyivel emelkedik meg a világtengerek vízszintje. Viszont arról semmit nem hallhattunk, hogy változik-e a tengerek hőmérséklete, s ha igen, akkor milyen területeken, s mennyivel. Azért, mert ez sem elhanyagolható kérdés...