MAGYAR BÚVÁRTÖRTÉNTI EMLÉKEK - ÉVFORDULÓK

2018. JANUÁR 18.

Az idei esztendő januárjában a magyarországi búvárkodás történetének két fontos eseményéről, évfordulójáról kell (illendő) emlékezünk.

Hazánkban az első hivatalos búvárszervezet 60 évvel ezelőtt, 1958. január 1-én kezdte meg a működését. Keil Lajos még az előző esztendőben megkezdett egyeztetései alapján – az Ő irányításával és 14 taggal – kezdte meg működést Óbudán az első magyar könnyűbúvár szakosztály az MHS keretén belül. A óbudai búvárszakosztály megalakítását az Magyar Honvédelmi Sportszövetség III. kerületi Elnöksége engedélyezte. A búvár szakosztály működése alapján az esztendő második felében az MHS budapesti elnöksége döntött a könnyűbúvárok támogatásáról és majd létrehozta a központi búvár szakosztályát (MHS BEKSZ – MHS Budapesti Elnökségének Könnyübúvár Szakosztálya). Említésre érdemes, hogy az év második felében több MHS szervezet keretében (pl.: Budapest, V. kerület, BHG, Pécs) is alakultak búvár szakosztályok.

Nehéz az eseményeket „rangsorolni”, de az biztos, hogy a félévszázaddal ezelőtt történt esemény az a hazai búvártörténet egyik legfontosabbika. Az első hazai búvárszakosztály hivatalos megalakulása után pont tíz esztendővel később, 1968. január 1-én kezdte meg működését a Magyar Könnyűbúvár Szövetség. (Az MKBSZ jogutódja a – jelenleg is működő – Magyar Búvár Szakszövetség, amit 1989. december 9-én több, mint mint negyven búváregyesület képviselői demokratikus választások útján alakították meg – Szerk. megjegyzése.) Az MKBSZ megalakulást megelőzte, hogy még az előző esztendőben tíz működő természetbarát könnyűbúvár szakosztály kezdeményezte a Magyar Testnevelési és Sporthivatalnál, hogy hivatalosan ismerje el verseny- és szabadidős sportként a könnyűbúvárkodást. Ez a kezdeményezés egybeesett az „állami” felső vezetés elképzelésével, mivel a honvédelmi sportokat be akarták illeszteni a civil sportéletbe. (Erre sok minden más ok mellett azért is szükség volt, mert Magyarország készült a CMAS tagságra – felvételét kérte –, s könnyen lehet, hogy amennyiben a hazai „szervezett” búvárkodás a félkatonai MHS alá tartozott volna, nem vették volna fel a Világszövetségben – Szerk. megjegyzése.) Az MKBSZ első elnöke Dr. Világi Gyula, főtitkára Mohácsi Ferenc, elnökségi tagjai Csordás György, Kádár Imre, Péter Róbert voltak. Ebben az időben közel 20 MHSZ és több, mint tíz polgári búvár klubcsoport működött.


Szerkesztőség