ÚJRATELEPÍTIK A SEYCHELLES-SZIGETEK KORALLZÁTONYAIT

2018. MÁRCIUS 23.

A klímaváltozás miatt világszerte pusztulnak a korallok. Az óceánok élővilágának hanyatlása a szárazföldi életre is kihat. Nem mindegy tehát, hogy sikerül-e megmenteni a korallzátonyokat. Ennek érdekében speciális technikával mentik a korallzátonyokat az Indiai-óceánban található Seychelles-szigeteken. A csodálatos tenger alatti képződmények apró állatkák, a korallpolipok parányi mészvázából épülnek fel. A korallzátonyok a világ óceánágyainak kevesebb mint egy százalékát fedik le, ugyanakkor a tengeri élőlények egynegyedének nyújtanak élőhelyet. Csillapítják a tenger hullámzását, ezáltal csökkentik a part erózióját, és a turizmusban is jelentős szerepet játszanak. Az utóbbi évtizedekben azonban rohamosan pusztulnak a korallzátonyok világszerte, a kutatók szerint legfőképpen a klímaváltozás és a globális felmelegedés miatt. A korallok többségének ugyanis meghatározott hőmérsékletre van szükségük. Szimbiózisban élnek bizonyos egysejtű algákkal, ezektől nyerik színüket is. Ha növekszik az óceánok hőmérséklete, a korallok kilökik az algákat, ezzel színüket is elveszítik. Ha ez a helyzet túl sokáig áll fenn, a korallok teljesen elhalnak, kifehérednek. A 20. század végétől kezdve már néhány évente megfigyelnek jelentősebb kifehéredéseket.

„A Seyschelle-szigeteken 1998-ban fehéredtek ki a korallok a legbrutálisabban. Egyes terülteken a korallzátonyok 90 százaléka elpusztult. 2016-ban volt az újabb jelentős kifehéredés” – mondta David Rowat, a A Marine Conservation Society nevű brit szervezet igazgatója. A korallzátonyok megmentésére különböző programokat hoztak létre. A Seychelle-szigeteken például a parton akváriumokban nevelgetik az úgynevezett szuper korallok letört darabjait, amelyeket a tengerfenékről gyűjtöttek be. Ez a fajta korall túléli, ha emelkedik a víz hőmérséklete.

„Amikor a korallok elég nagyok lesznek, visszaültetik őket az óceánba” – magyarázta a projekt egyik menedzsere. Először egy speciális partmenti neveldébe teszik a korallokat, ahol kötelekhez erősítik őket. Amikor elérik a 7-20 centiméteres nagyságot, a búvárok levágják őket a kötelekről, és egy speciális ragasztóval rögzítik őket a zátonyokra. A Seychelle-szigeteken már több mint 50 ezer korallt telepítettek át így. A korallok "újratelepítését" az alábbi videó mutatja be.


Forrás: hirado.huS