ROBOTBÚVÁR

2018. MÁRCIUS 28.

Robotbúvár, vagy búvár robot? Hosszan el lehetne gondolkodni – közben ízlelgetve a két kifejezés jelentését, de inkább hangulatát –, hogy van e jelentésbeli különbség közöttük. Nos, nem egy elméleti fejtegetésbe szeretnénk bonyolódni. Mindössze annyi a megjegyzés, hogy – szerintünk – inkább hangulati eltérés van a két kifejezés között. Lényegében mind a két kifejezés egy olyan szerkezetet jelent, ami a víz alatt valamilyen tevékenységet végez, persze az ember hathatós közreműködésével. Az, hogy mégis az írás címének a robotbúvárt választottuk, annak az az oka,
hogy a a Stanford Egyetem kutatócsoportja, Oussama Roland vezetésével kidolgozott egy emberhez – búvárhoz – hasonló robotot, az OceanOne-t. Az ilyen gépeket humanoid robotnak szokták nevezni, ami szintén alátámasztja a címválasztásunkat.

A távirányítással működő, mintegy másfél méter hosszúságú robotnak csuklókkal felszerelt karjai nagyon finom mozgásokra képes. A víz alatti pontos helyzet változtatását nyolc hajtómű segíti. A "szemei" kamerák, mellyel az irányítója pont azt láthatja, amit a robotbúvár.

Az OceanOne a közel múltban Toulon előtt, a 100 méter mélységben lévő La Lune-on, XIV. Lajos zászlóshajójának roncsán vett részt sikeresen a feltárásban. A robotbúvár tervezői úgy vélik, hogy a víz alatti kutatás számos területén használhatják majd az OceanOne-t.


Forrás: divemagazine.co.uk