VÍZ ALATTI ÉTTEREM NYÍLIK

2018. ÁPRILIS 26.

Jövőre nyit Európa első víz alatti étterme Lindesnes városában, a norvég szárazföld legdélibb részénél. A háromemeletes föld alatti étterem fénypontja a betonszerkezetbe épített 13 méter széles panorámaablak lesz, amivel a belső tér a tenger részévé válhat. Az éttermi menü meglepő módon a tenger gyümölcseire koncentrál. Az Under nevű éttermet a norvég Snohetta építész vállalkozás építi. A cég nevéhez olyan világhírű épületek fűződnek, mint a norvég operaház, a balettintézet és a világhírű alexandriai könyvtár Egyiptomban. Az épületet a tengerfenékre, öt méterrel a felszín alá építik, és vastag falainak köszönhetően a legszélsőségesebb tengeri „időjárási viszonyokat” is kivédi. Ez lesz a Snohetta első víz alatti projektje.

Az épület egyik legfontosabb erőssége az, hogy úgy akarja összekapcsolni a természetet a földdel, hogy biztonságos legyen, de egyben drámai is. A tervrajzok szerint egy betoncsövön keresztül lehet majd leereszkedni a víz szintje alá. Az épület háromszintes lesz, és a tervek szerint akár száz vendéget is képes befogadni. A bejárat és a ruhatár alatt egy pezsgőbárt helyeznek el a tengerpart és az óceán közötti átmenet feloldásához. Az alsóbb szinten ebédlőt építenek, ahol két hosszú, és több kisebb asztalhoz ülhetnek le a vendégek. Az ebédlő asztalai mind a 13 méter széles akril ablakra néznek.

A projekt vezető építészete egy periszkóphoz hasonlította az épületet. Legfontosabb céljuk elmondása szerint az, hogy az emberek biztonságban érezzék magukat a tenger alatti étteremben, de közben ne érezzék úgy, mintha összenyomná őket az épület és az azt körülvevő víz. Ennek érdekében a tervezők a természetes anyagokra koncentrálnak, főként tölgyet használnak, és a kellemes világításról sem feledkeznek meg. Így egy rendkívül izgalmas élménnyel távozhatnak az ide látogatók, miközben végig biztonságban érzik magukat a víz alatt.


Forrás: hirado.hu