MEGINT TÖBBET TUDUNK…

2018. JÚNIUS 30-JÚLIUS 1.

…ezúttal a hosszúszárnyú bálnákról! Sokan úgy gondolják, hogy a hatalmas vizi emlős tengervizet lövell ki a légzőnyílásán, de ez tévedés. Megvizsgálták a kifujt vizet és megállapították, hogy az nem tengervíz, illetve vízpára, hanem forró levegő és baktériumok egyvelege. A bálnák tüdejében a levegő felmelegszik, és ezt a meleg levegőt pumpálja az állat a jóval hűvösebb levegőbe, ahol az kicsapódik. Lényegében ilyenkor ugyanaz történik, mint az embereknél, mikor télen a hideg levegőben látjuk a leheletünket.

Egy átfogó vizsgálat után átlagosan 25 fajta mikrobát találtak a bálnák légzőnyílásában, és ezek nem egyeztek meg azokkal, amik a tengervízben is megtalálhatóak. Ebből következtettek arra, hogy ezek a baktériumok a bálna sajátjai. 

Ezzel közelebb kerültünk ahhoz, hogy átfogóbb ismereteket szerezzünk a bálnák halálos betegségeiről is. Ez azért is fontos, mert az Atlanti óceán partvidékén az elmúlt másfél évben tömegével pusztultak a hosszúszárnyú bálnák. A partra vetett bálnák körében a légúti megbetegedések voltak általánosak. A fent említett 25 fajta mikroba rekord számú egy egészséges bálna szervezetében. Ezek vizsgálata azért is fontos, hogy a kutatók megtudják, mitől ilyen betegek ezek a csodálatos állatok.


Forrás: delmagyar.hu