JÚLIUSBAN SZÜLETETT - WILLIAM BEEBE

2018. JÚLIUS 28-29.

Száznegyvenegy évvel ezelőtt, 1877. július 29-én született (Charles) William Beebe (elhunyt 1962. június 4.) természettudós.

Beebe-t már fiatalon elbűvölte a víz alatti világ „sekélyese”, ahová gyöngyhalász szemüvegben, vagy gumicsizmában járkált a fenéken, fején üvegablakos sisakban, mely levegőellátását a felszínről egy egyszerű kis kézi szivattyú biztosította. Merülései alkalmával a víz alatt rajzokat készítette az akkor még meglehetősen ismeretlen víz felszín alatti világ élőlényeiről.

„Ahelyett, hogy akváriumban, vagy üvegfenekű csónakon néznéd a halak nyüzsgését, tégy fejedre búvársisakot és tiéd lehet a világ minden sekélyese. … nem fogsz unatkozni, meséidnek, kalandjaidnak egyetlen hallgatód sem fog hitelt adni, mindaddig, míg ő maga is el nem ment oda, hogy … tagjává váljon a Tenger Mélyét Megcsodálók Társaságának”. Az előző idézet Beebe Félmérföldnyire a tenger színe alatt című könyvében olvasható.

Később a mélységek a megismerése felé fordult. Egy a felszínről leengedhető acélgömböt, un. batiszférát tervezett, amely több mélymerülési rekordot hajtott végre. A Bermuda-szigeteknél 1934-ben Beebe és kutatótársa, Otis Barton 923 m mélyre merültek a batiszférában. ((Batiszféra: Sodronyon a mélybe eresztett emberi tartózkodásra alkalmas, ablakkal ellátott, önálló mozgásra nem képes, üreges acélgömb. A batiszférához „hasonló” kifejezés a batiszkáf, ami szintén egy mély tengerkutató szerkezet, de az önálló mozgásra alkalmas – Szerk. megjegyzése) Ez akkor mélymerülési rekord volt, ami 15 évig marad érvényben. Később, 1948-ban a batiszféra – Bartonnal a fedélzetén – 1370 méter mélységbe merült. (A két felfedező az alábbi képen látható)

Beebe a víz alatti kutatásairól könyvet írt Félmérföldnyire a tenger színe alatt címen. A kötet a Királyi Magyar Természettudományi Társulat 1937-ben megjelentette, érdekesség, hogy ez az első magyar nyelven megjelent, részben búvárkodással foglalkozó könyv. A könyv a Búvárkönyvtárban kézbe vehető és ott helyben olvasható.

Bármennyire is furcsa, a tenger mélyét kutató Beebe ornitológus volt. A New York-i Zoológiai Társulat madártani részlegének kurátora volt 1899-től, számos madártani expedíciót szervezője, s 24 könyvének is döntő többsége ornitológia tárgyú mű.


Szerkesztőség