FELTÁRJÁK A GREAT BLUE HOLE MÉLYÉT

2018. SZEPTEMBER 6.

A legnagyobb Kék Lyuk a bahamai Belize előtt lévő Great Blue Hole. A kör alakú képződmény még a pleisztocén jégkorszakban keletkezett, amikor sokkal alacsonyabb volt a tenger szintje, átmérője 318 méter, mélysége a jelenlegi ismeretek szerint 124 méter. Jacques-Yves Cousteau még 1971-ben felkereste Calypso nevű hajójával Blue Hole-t, s kutatásaik alapján véleménye szerint a világ első öt búvárterülete közé tartozik.

Idén újra megvizsgálják a Nagy Kék Lyukat – számolt be divemagazin.co.uk a közeli napokban egy részletes írásában. Ezúttal a vállalkozás vezetője az a hasonló akcióiról ismert Harvey Flemming, a Virgin Group and Ocean Unite Alapítvány vezetője Richard Branson, s részt vesz az akcióban Fabien Cousteau, a legendás kapitány unokája. A kutatáshoz a már korábbi hasonló küldetésekhez is használt Aquatica Submarines merülőhajóját fogják használni.

A jelenlegi tudományos expedíció célja, hogy nagy felbontású szonárral szkenneljék a víz alatti kürtőt, pontos térképet készítsenek róla és felmérjék az élővilágát. Az őszi kutatásról további részleteket itt olvashat, ahol részletesen megismerkedhet az Aquatica tengeralattjáróival is.


Forrás: divemagazin.co.uk