TŰZHÁNYÓKAT FEDEZTEK FEL A MÉLYBEN

2018. OKTÓBER 11.

Tasmania leginkább különleges állatfajairól ismert, gondoljunk csak az erszényes ördögre. Ugyanakkor nemcsak a sziget, hanem a közeli Tasman-tenger is lenyűgöző biológiai sokféleséggel rendelkezik. Ausztrál kutatók egy csoportja a közelmúltban hatalmas víz alatti vulkánokat fedezett fel a környező vizekben – írja a Live Science. A vizsgálat során az is kiderült, hogy a tűzhányók valósággal vonzzák a különböző cetfajokat.

Eric Woehler, a Tasmaniai Egyetem biológusa és a csapat tagja szerint hajójuk épp fenékhegyek felett haladt át, amikor hosszúszárnyú bálnák és hosszúszárnyú gömbölyűfejű-delfinek bukkantak fel. Becslésünk alapján legalább 28 hosszúszárnyú bálna látogatott meg minket egyesével egy nap alatt, majd egy 60-80 egyedből álló csapat hosszúszárnyú gömbölyűfejű-delfin következett – mondta a szakértő.

Woehler és kollégái azért indultak el a 25 napos expedícióra, hogy a térségben élő fitoplanktonok aktivitását tanulmányozzák. A vizsgálat során egy speciális szonárt is használtak, mellyel nemcsak a mikroszkopikus élőlények jelenlétét sikerült kimutatni, hanem korábban ismeretlen víz alatti hegyláncokat is. Mintegy 400 kilométerre keletre Tasmaniától jelentősen megemelkedett a fitoplanktonok aktivitása. Mint kiderült, az élőlények egy óriási, korábban ismeretlen vulkanikus hegylánc körül hemzsegtek. A tűzhányók közt olyan is akadt, amely 3000 méterrel tornyosult a tengerfenék fölé, igaz, hatalmas fennsíkokból és mély völgyekből sem volt hiány. A kutatók szerint a térség változatossága ideális környezetet teremt a sokszínű tengeri életnek. A víz alatti csúcsok például jelzésként szolgálhatnak a vándorló ceteknek, a filoplanktonok sokasága pedig elegendő táplálékot biztosít a különböző állatoknak. A szakértől most azt tervezik, hogy november-december folyamán újabb expedíciókat szerveznek a területre, hogy jobban felmérhessék a régiót.


Forrás:24.hu