FIGYELEMFELHÍVÁS: BÁLNA - MŰANYAG HULLADÉKBÓL

2018. OKTÓBER 17.

Műanyag hulladékokból készült, 24 méter hosszú kék bálna hívja fel a figyelmet az óceánok szennyezettségének egyre égetőbb problémájára a San Franciscó-i Golden Gate híd szomszédságában. A Monterey-öböl Akvárium szerint egy kék bálna testsúlya akár a 136 ezer kilogrammot is elérheti. A kutatók szerint nagyjából ugyanekkora mennyiségű műanyaghulladék kerül az óceánba minden kilenc percben. A Georgia-i Egyetem környezetmérnökeként dolgozó Jenna Jambeck 2015-ös tanulmány szerint évente kilenc millió tonna műanyaghulladék kerül a világ tengereibe.

Az életnagyságú bálnaszobrot műanyagpalackokból, kupakokból és zacskókból alkotta meg két művész, Joel Deal Stockdill és Yustina Salnikova. Az október második szombatján leleplezett alkotás a Golden Gate Nemzeti Rekreációs Övezet szívében kapott helyett. A szobor az akvárium, az amerikai nemzeti parkokat felügyelő kormányhivatal (National Park Service), valamint a rekreációs övezet fenntartásáért felelős Golden Gate National Parks Conservancy együttműködésével született meg.

Az ehhez hasonló, a tengerek és óceánok műanyaggal történő szennyezésének súlyos következményeire figyelmeztető szobrokat máshol is készítettek már. Az elmúlt év augusztusában a londoni Tower Bridge mellett állítottak fel egy tíz méter hosszúságú műanyag hulladékokól készített bálnát.

Az alábbi bálna-műanyagszemét installációval pedig a Greenpeace hajtott végre figyelemfelkeltő akciót idén júliusban a római Pantheon közelében.

Vitathatatlan, hogy egyre többen emelik fel a hangjukat és hívják fel a figyelmet erre a súlyos problémára, sőt már az Ocean Cleanup program keretében üzembe helyeztek Csendes-óceánon egy nagy teljesítményű műanyaggyűjtő szerkezetet, kérdés azonban az, hogy időben ébredtünk-e fel emberek…


Forrás: librarius.hu, standard.co.uk, youtube.com