ÉRDEKESSÉGEK: MEDÚZÁK ÉS SZÍVSÜNÖK

2018. OKTÓBER 18.

ÉDESVÍZI MEDÚZA. Egy ritka édesvízi medúzát figyeltek meg a kutatók a közép-kínai Hupej tartománybeli Tancsiangkou vízgyűjtő medencében, ami azt jelzi, hogy a vízminőség javítását célzó erőfeszítések meghozták a gyümölcsüket a térségben. Kung Tantan, a folyók állapotát vizsgáló helyi kutatóintézet munkatársa a vízminőséget ellenőrizve bukkant rá múlt hónapban a különleges medúzára, amely a szakemberek szerint már több mint 100 millió éve jelen lehet a bolygónkon. „A medúza úgy festett, mint egy pitypang a vízben” – idézte fel a kutató, hozzátéve, hogy azonnal tudta, hogy egy különleges teremtménnyel van dolga. Az intézet egy másik munkatársa, Huang Csou szerint az édesvízi medúzák mindössze 11 típusát sikerült eddig felfedezni, közülük kilencet Kínában. „Az édesvízi medúzák rendkívül érzékenyek a környezetükre és súlyosan veszélyeztetettek. Kizárólag tiszta vízben élnek” – mondta a szakember. Az elmúlt években a helyi hatóságok komoly erőfeszítéseket tettek a vízgyűjtő megfelelő vízminőségének biztosításáért. A szakértők szerint a medúzák megjelenése azt jelzi, hogy az intézkedések nem voltak hiába valóak.

Szerkesztő megjegyzése: Az édesvízi medúza (Craspedacusta sowerbii) nem csak a távoli Kína édes vizeiben fedezhető fel. Az apró termetű, néhány centiméteres, átlátszó, medúza formájú élőlényekről van szó, amelyek lüktető mozgással úsznak a vízben. Amennyiben egy magyar búvár meg szeretne ismerkedni ezekkel a kis, érdekes élőlényekkel több hazai vízben is találkozhat velük. Így például a dorogi (Esztergom-kertvárosi) Palatínus-tóban, amennyiben kellően felmelegszik a víz.

SZÍVSÜNÖK. Igen ritkán látható, különös teremtményeket, fehér szívsünöket (Echinocardium cordatum-t, melyeket formájukról tengeri krumpliknak is neveznek – Szerk. megjegyzése) fedett fel az apály vasárnap egy északnyugat-ausztráliai strand homokjában. Az apró termetű, mindössze 5-6 centiméter hosszú állat szív alakú és sűrű, puha, homokszínű tüskék borítják. A leginkább szőrös burgonyára emlékeztető tengeri teremtmény szívókás lábaival halad előre a homokban apálykor és közben algával táplálkozik.

Az északnyugat-ausztráliai Broome városának festői Cable Beach strandjára kiérkező turisták végignézhették, ahogy a sünök hosszú „ösvényeket” hagynak maguk után a nedves homokban. Az Environs Kimberley természetvédelmi szervezet ökológusa, Malcolm Lindsay az Australian Broadcasting Corporation (ABC) műsorszóró társaságnak elmondta, hogy a tengeri sünök meglehetősen gyakoriak Ausztrália trópusi strandjain, ám mégis igen ritkán látni őket. „Azt hiszem, az emberek most azért találkoztak velük, mert különösen alacsony az apály és elmossa a homokot“ – mondta a szakember.


Forrás: MTI