HALVÁNY REMÉNYSUGÁR A BÁLNÁKNAK

2018. NOVEMBER 21.

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) szerdán tette közzé a jó hírt, miszerint két állat is lekerült a veszélyeztetett fajok listájáról. Az új besorolás szerint a hegyi gorillák és a barázdás bálnák (Balaenopteridae) a kihalással fenyegetett fajok vörös listájáról átkerült a sérülékeny kategóriába.

Az óriási tengeri emlősök vadászata visszaesett az Atlanti-óceán északi részén, és betiltották a Csendes-óceán északi részén, valamint a déli féltekén. A barázdás bálnák felnőtt példányainak a száma elérte a százezret. A jelentésben továbbá a szürke bálnák populációjának a növekedéséről is beszámoltak. Az szürke bálnák a súlyosan veszélyeztetett fajok listájáról átkerült a veszélyeztetett kategóriába.

A hegyi gorillák sajnos a kihalás szélére kerültek, azonban az állatvédőknek köszönhetően a faj populációja elkezdhetett növekedni az elmúlt évtizedben, 680-ról mára 1000 példányra növekedett a számuk. Így a hegyi gorillák fajtája szintén lekerült a súlyosan veszélyeztetett fajok listájára, innentől kezdve a veszélyeztetett fajok közé sorolják.

A Természetvédelmi Világszövetség a világon ismert növény és állatfajok közül 97 ezernek kísérik figyelemmel az elterjedését, hiszen jelenleg is 27 ezer fajtát fenyeget a kihalás veszélye.


Forrás: MTI / blikk.hu