VÍZ ALÁ KÖLTÖZNEK?

2018. DECEMBER 7.

A digitális világ sokban leegyszerűsíti, megkönnyíti életünket. Persze a sok jó mellett vannak kellemetlen és rossz dolgok is, olyanok, melyek közvetlenül, vagy közvetve érintenek bennünket. Sőt, vannak olyan rossz dolgok is, melyekről csak hallunk. Ezek közül az egyik az, hogy egyre növekszik a számítástechnikai eszközök, rendszerek energiafelhasználása, s néhány év múlva, már azok a legnagyobbak közé tartozhat. S az adatközpontok – nevezhetjük szép magyar szóval szerverfarmoknak – a legnagyobb energiafelhasználást a hűtés biztosítása jelenti. Vannak olyan elképzelések, melyek ezeket a létesítményeket víz alá költöztetnék, s akkor lényegében megoldódna a hűtésük. Sőt, akár az ilyen telepeken az energiatermelés is megoldható lenne az odatelepített rendszerekkel, melyek a hullámzásból nyernének energiát. S ez nem holmi fantasztikus terv, mivel a norvég fjordoknál egy bánya mélyén működik egy ilyen létesítmény. (További részletek erről a témáról itt olvashatók.)

Egyébként ezek az elgondolások nem csak a tervezőasztalon (számítógép képernyőn) léteznek: a Microsoft a gyakorlatban is kipróbált ilyen eszközöket 2014-2016 között A gyakorlati tapasztalatok alapján pedig felmérték a kihívásokat, s keresik a legjobb megoldásokat.

Ugyanakkor felvetődik a kérdés, hogy amennyiben ilyen rendszerek víz alá költöznek, megváltozik-e a környezetükben a hőmérséklet. S amennyiben megemelkedik, az milyen hatással lesz a felszín alatti helyi faunára-flórára. Érdemes azt is elgondolni, hogy ezeknek a létesítményeknek a telepítése és folyamatos karbantartása mennyire zavarja majd a helyi élővilágot. S gondolni kell a környezet más szennyezésének lehetőségeiről is. S végezetül egy naiv felvetés: valóban biztonságban lesznek az adatok a mélyben? Mi van, ha valami váratlan természeti csapás éri a berendezéseket, vagy az azokat árammal ellátó rendszereket? Lehet azt mondani, hogy a tervezéskor a helykiválasztással ez kiszűrhető, de ugye már megtörtént a megtörténhetetlen, amikor Fukushimán a cunami atomerőmű balesetet okozott… A jövő persze majd választ ad mindenre, arra, hogy költöznek-e az energiazabálók (idézet a hivatkozott cikkből) és energiaellátó rendszereik a víz alá, s aggályoskodás, vagy logikus következtetés a környezetkárosításáról és az adatbiztonságról az előzetesen felvetett gondolatok…


Forrás: Szerkesztőségi összeállítás a koponyeg.hu cikke alapján