A JÓ, A ROSSZ ÉS AZ ÉRDEKES…

2018. DECEMBER 28.

Gyakran előfordul, hogy valaki azzal a kérdéssel fordul hozzánk: „Van egy jó és van egy rossz hírem. Melyikkel kezdjem?” Nos, összeállításunkban mi is olyan két hírt választottunk, amelyik közül az egyik jó, a másik rossz. S hogy ez utóbbit – ami sajnos nagyon rossz – némileg ellensúlyozzuk egy harmadik hírrel, ami kimondottan érdekes…

A jó hír:

Elkészült és december közepétől látogatható a Fővárosi Állat- és Növénykert cápasuli elnevezésű új létesítménye, és jól halad a Pannon Park biodómjának építése is - mondta Persányi Miklós, az intézmény főigazgatója a helyszínen tartott sajtótájékoztatón. "Ilyen hatalmas tengeri medencével, ami a Pannon Park kiszolgálásához szükséges, eddig az állatkert nem rendelkezett, sőt, ez Magyarországon a második legnagyobb állattartásra alkalmas medence" – emelte ki a főigazgató. Azt is elmondta, hogy a cápasuliban a fiatal cápák az egymással és más halakkal való együttélést tanulják meg, hogy később, a Pannon Park több mint kétmillió literes tengeri akváriumának medencéjében megfelelő módon tudjanak majd létezni. Emellett az állatok itt növekednek, fejlődnek is. Fajonként ugyan eltérő méretűek, de átlagosan a kétméteres hosszt elérő állatok kerülnek majd át a Pannon Park óriásmedencéjébe. Az új cápasuliban már most többféle cápa látható: feketeúszójú szirtcápa, rozsdás, homokszínű és rövidfarkú dajkacápa és zebracápa is, de a benépesítés folyamatosan zajlik. Az akváriumban a cápák mellett többféle rája is megtekinthető, a gitárhalak, denevérhalak és aranymakrélák mellett. (Forrás: 444.hu)

A rossz – s ráadásul szomorú – hír:

Japán kilép a bálnavadászatot korlátozó nemzetközi egyezményből. A döntés mögött a kereskedelmi célú bálnavadászat felújítása áll, amelyre három évtized óta nem volt példa. Eddig tudományos kutatások címen ejtettek el évenként pár száz egyedet. Tokió komoly nemzetközi nyomás alatt áll, nem csupán állat- és környezetvédő szervezetek, de bálnavadászattal foglalkozó országok is, úgy, mint Ausztrália, elítélik döntésüket. (Forrás: hirtv.hu)

Az érdekes hír:

Időbeosztásuk van és váltott műszakokban vadásznak a delfinek. Kilenc évvel ezelőtt készült egy kutatás, ami a szlovén partok mellett élő palackorrú delfinek (Tursiops truncatus) különleges, más tengeri emlősökre nem jellemző viselkedését mutatta be: az ott élő delfinek egy populációja ugyanis két csoportra oszlott, és különböző időszakokban jártak vadászni, így nem zavarták egymás vizeit. Azóta a kutatók tovább figyelték ezeket az állatokat: az összes delfint sikerült azonosítani, így külön-külön is megfigyelhető volt a mozgásuk. Ebből kiderült, hogy a palackorrúak egy 19 és egy 13 fős csoportra váltak szét, míg volt egy harmadik, lazán kapcsolódó csoport is hat delfinfővel. (Forrás: 444.hu)


Szerkesztőségi válogatás