FORRADALAOM: (MÉG) ÚJABB VÍZ ALATTI DRÓNOK

2019. JANUÁR 23-24.

Mint a technikai eszközök minden területén folyamatos a fejlődés, nincs másként ez a drónok esetében sem. S természetesen a víz alatt használható ilyen eszközök esetében sem. A NOAA szerint az autonom víz alatti jármű az AUV (autonomous underwater vehicle) függetlenül egy vizi járműtől működik, vezető (összekötő) kábel nélkül, tehát távvezérelt (ROV – remotely operated underwater vehicle). Az ilyen drónoknak számtalan felhasználási területe lehet: mélyen lévő roncsokat kereshetnek, oceanográfiai-környezetvédelmi vizsgálatok végezhetnek, de felhasználhatja a parti őrség és a bűnüldözés is.

Az egyik legújabb modell, az iBubble – mint az előző videón is látható volt – hasznos segítő lehet a búvároktatás kiértékelésében is. Működhet a drón „merülőtársként” is: amennyiben a búvár bizonyos távolságra eltávolodik, akkor megáll, megpróbálja megkeresni. Amennyiben ez sikertelen, úgy folyamatos keresés közben lassan a felszínre emelkedik.

A DEMA Shaw 2018 ez az új fejlesztésű-felhasználhatóságú drón bemutatásra került, melyről további részletek itt olvashatók.


Forrás: deeperblue.com