PER JAPÁNBAN A DELFINVADÁSZAT BETILTÁSÁÉRT

2019. FEBRUÁR 19.

Környezetvédők eddig példa nélküli pert indítottak a delfinvadászat betiltásáért Japánban – derült ki hírügynökségi forrásokból február második csütörtökén. Az aktivisták a múlt héten nyújtották be keresetüket, amelyben azt kérték a vakajamai kormányzótól, hogy vonja vissza a Taidzsi kikötőjében horgonyzó hajóknak adott hároméves halászengedélyt.

Az ország nyugati részén, Honsú szigetén található kisváros halászai évente több száz tengeri emlőst, főként Risso-delfineket ölnek meg a hat hónapig tartó vadászidényben. Ott a japán halászok egy kis öbölbe terelik a delfineket. Hajóikkal szándékosan nekiütköznek a tengeri emlősöknek, amelyek így elveszítik tájékozódó képességüket. A páni félelemmel menekülő állatok sokszor összezúzzák magukat a sziklákon, vagy a hálókban fennakadva megfulladnak, míg a többieket brutálisan lemészárolják. A kegyetlen hagyománnyal egy 2009-ben bemutatott dokumentumfilm, Az öböl (The Cove) ismertette meg a világot. (A teljes film itt nézhető meg.) A hatalmas nemzetközi felzúdulást keltő alkotást később Oscar-díjjal jutalmazták.

Az egyik ügyvéd szerint ez az első jogi eljárás a taidzsi delfinvadászat betiltásáért. A környezetvédők azzal érvelnek, hogy a kegyetlen vadászati módszer sérti a japán állatvédelmi törvényt. „Sok japán azt hiszi, hogy a delfinek halak és hibásan úgy gondolják, hogy nem vonatkozik rájuk ez a jogszabály” – magyarázta Jabuki Ren, egy helyi környezetvédelmi civil szervezet vezetője, aki egy taidzsi lakossal együtt nyújtotta be a panaszt.

Japánban a húsukért vadásszák a delfineket, de a kínai kereslet növekedésével egyre többet adnak el belőlük akváriumoknak is. A tokiói kormány és a helyiek szerint a delfin- és bálnavadászat a japán hagyományok része. A szigetország decemberben bejelentette, hogy kilép a Nemzetközi Bálnavadászati Bizottságból (IWC), és újrakezdi a kereskedelmi célú bálnavadászatot.


Forrás: MTI/AFP