AZ ELSŐ MAGYAR NYELVEN MEGJELENT BÚVÁRKÖNYV

2019. FEBRUÁR 23-24.

Pontosabb a cím megfogalmazása, ha kiegészítjük: az első, Magyarországon megjelent, s részben a búvárkodásról szóló könyv. A kötet címe Félmérföldnyire a tenger színe alatt, szerzője (Charles) William Beebe.

Azért februári búváremlékként tartjuk számon a könyv megjlenését, mivel a fordítók-szerkesztők az előszót 1937. februárjában keltezték.

A kemény fedeles, 220x160 mm méretű, színes és fekete-fehér fotókkal, ábrákkal gazdagon illusztrált kötetet a Királyi Magyar Természettudományi Társaság gondozásában „került ponyvára”.

A könyv első négy fejezetében több mint, félszáz oldal terjedelemben foglalkozik a búvárkodással. A fejezetek címei: Hív a tenger, Az első búvárok- történelmi visszatekintés, A búvárgömb ősei, A búvársisak birodalma. Ez utóbbiban részben ír a szerző egyéni merüléseiről, amikor gyöngyhalász szemüvegben, vagy gumicsizmában járkált a fenéken, fején üvegablakos sisakban, mely levegőellátását a felszínről egy egyszerű kis kézi szivattyú biztosította. A „sekélyesek” Beebe által történő kutatása-felfedezése mintegy tíz esztendeig tartott, mely során száznál több merülést hajtott végre.

A William Beebe a könyv második felében és a terjedelmes függelékben is a batiszférával (acélsodronyon a mélybe eresztett emberi tartózkodásra alkalmas, ablakkal ellátott, önálló mozgásra nem képes, üreges acélgömb, ami nem tévesztendő össze a szintén mélytengerkutatást végző, viszont önálló mozgásra képes batiszkáffal) végrehajtott merüléseiketés felfedezéseiket ismerteti olvasmányos formában, ami akár tudományos igénnyel fellépő dokumentációnak is megfelel.

(A kötet a Búvárkönyvtárban (www.buvarkonyvtar.hu) kézbe vehető és ott helyben olvasható – Szerk. megjegyzése.)


Szerkesztőség