EGY ÚJ, NAGY ÉS ÉRDEKES MESTERSÉGES RONCS…

2011. JANUÁR 15-16.

…sajnos azonban meglehetősen távol, a Karib-tengeren. Az USA haditengerészet szolgálatból kivont USS Kittiwake (ASR-13) az elmúlt években a virginiai Fort Eustisnél horgonyzott rozsdásodó társaival. Az 1945-ben épült hajó korábban ellátó hajóként szolgálta a világtengereken az amerikai hadiflotta tengeralattjáróit. Az USS Kittiwake-ről itt tudhat meg - szinte - mindent!

A 76 méter hosszúságú, 2290 tonnás hajót tavaly decemberben vontatták a Kajmán-szigetekhez, ahol kiszerelték, illetve eltávolították belőle a környezetre káros szerelvényeket és anyagokat. Ezután a hajótesten több helyen nyílásokat vágtak az elsüllyesztéshez. Az egykori ellátó hajót a 2011. január 5-én süllyesztették el a helyiek, a helyi és nemzetközi sajtó, az itt nyaraló turisták és nem utolsósorban a búvárok nagy érdeklődés mellett. Az USS Kittiwake elsüllyesztésének képeit itt nézheti meg!

A roncs un. álló helyzetben nyugszik a 19 méter mélységű homokos fenéken. Az USS Kittiwake 14 méter magas, így a fedélzet nem sokkal a vízfelszín alatt van, tehát akár szabadtüdős búvárok is látogathatják. A roncsot az elsüllyesztést követő napon sodronyokkal rögzítették, majd megnyílt az érdeklődő búvárok előtt.

 

Az egykori USS Kittiwake a Kajmán-szigetek legnagyobbikának, a Grand Cayman-nak a Seven Mile Beach nevű partszakasza közelében - pontosan a West Bay Public Beach-nál, a nyugati szélesség 19 21,714' és keleti hosszúság 081 24,073' - nyugszik. A térség korábban is felkapott búvárterület volt, azonban az új, nagy és viszonylag könnyen merülhető roncs további nagyszámú búvárturistát vonzhat. A hajóroncsból azonban nemcsak búvárparadicsom válhat, mert a mesterséges zátony ideális élettér a térség változatos tengeri faunája számára is.


Forrás: scubadiving.com alapján