Merülés a békéért - Jütland búvárexpedíció


A Víz alatti Tevékenységek Világszövetsége, a CMAS Merülés a békéért (Dive for Peace) elnevezéssel nemzetközi búvárexpedíciót szervezett a jütlandi csata száz éves évfordulóján.

Az Északi-tengerben 1916. május 31-június 1. között zajlott a történelem legnagyobb tengeri csatája. Az ütközetében brit és német részről több, mint másfélszáz (pontosan152) hadihajó és csaknem százezer ember vett részt. A tengeri csatában tizennégy brit és tizenegy német hajó veszett oda, az emberáldozatokat kilencezer főre becsülik a történészek. A győzelmet az összecsapásban résztvevő mindkét fél igyekezett saját diadalaként elkönyvelni. Kétségtelen, hogy a brit fél szenvedett súlyosabb veszteségeket, ennek ellenére távol tudták tartani a németeket a világtengerektől.

 

Az expedíció központi, szárazföldi helyszíne a dániai Thyborønban működő Sea War Museum volt, a tengeren pedig a Commandant Fourcault bázishajó állt a búvárok rendelkezésére. Az augusztus 21-e és szeptember 6-a között megtartott búvárexpedíciót a víz alatti kulturális örökség védelmét is ellátó UNESCO védnökséggel együttműködve szervezte a Világszövetség. A kutatások a roncsok műszaki felmérésére irányultak, s a búvárok elsődlegesen azt vizsgálták, hogy a 2009-es és 2014-es merülések óta milyen változások következtek be. A felmérések segítséget nyújtanak a kulturális célú roncsmentést megalapozó rendszeres állapotvizsgálat gyakorlatának kialakításához. A bázishajón búvár-egészségügyi szakismeretekkel rendelkező orvos csoport a résztvevő búvárokon vizsgálatokat végzett és adatokat gyűjtött a merülések során képződő buborékok kialakulásának és feloldódásának folyamatáról. S természetesen kegyeleti célja is volt az expedíciónak. 

Az expedíció előkészítését másfél évvel ezelőtt a belga Stef Teuwen technikai-, újralégző búvároktató, a CMAS Technikai Bizottságának tagja kezdte meg a Világszövetség egyetértésével és támogatásával. (Stef Teuwen-t a magyar búvároktatók egy része is ismeri, mivel részt vett idén márciusban a III. Magyar Barlangi és Technikai Búvár Találkozón. Szerk. megjegyzése)

A víz alatti felderítéseket és feltárásokat végző, nem csak a CMAS-hoz tartozó technikai búvárok tizenöt országból érkeztek. A feltárásban két magyar búvár, Csegezi Ákos és Spanyol József vett részt. A kéthetes kutatás-sorozat alatt az ütközetben elsüllyedt negyedszáz hajó közül hétnél merült az expedícióban részt vett hatvan búvár. Így roncsonként több, mint kétszáz, a látványos HMS Deffece-nél pedig csaknem négyszáz órát merültek, mely során nagymennyiségű fotó- és videó felvételeket is készítettek. A búvárok általában napi két merülést hajtottak végre ötven-hatvan méteres mélységben, negyven-nyolcvan perces fenékidővel, így a szükséges dekompressziós idők betartásával összesen száz-száznyolcvan perc időtartamban. Az expedícióban szakértőként dr. Balogh Tamás vett részt az MBSZ képviseltében. (Jelen összeállítás dr. Balogh Tamásnak az MBSZ oldalán megjelent beszámolói alapján készült, de részletes beszámolói és érdekes fotók találhatók a cmas.org és az ng.hu világhálós oldalakon is. Szerk. megjegyzése)

Az expedíció időtartama alatt megemlékezéseket és előadásokat tartottak a Sea War Museumban, ahol a CMAS és az UNESCO számos vezetője is vett részt. A tervek szerint a helyszínen egy emlékművet állítanak majd és az expedícióról pedig egy film készül.


BÚVÁRINFÓ, 2016. ÁPRILIS-DECEMBER


SZERKESZTŐSÉGI ÖSSZEÁLLÍTÁS A BUVAR.HU ANYAGAI ALAPJÁN