VÍZ ALATT IS NYOMOKAT HAGYOTT A NATE

2017. OKTÓBER 16.

Október elején hatalmas pusztítással vonult át a Nate névre keresztelt hurrikán Costa Rica, Nicaragua és Honduras területén, majd elérte az USA partjait. A gyilkos vihar azonban nem csak a szárazföldön pusztított, a víz alatt is maradandó nyomokat hagyott. A Grand Cayman partjai előtt lévő híres mesterséges roncsot, az USS Kittiwake-t is „áthelyezte” a Nate. A 77 méter hosszú hajót még 2011. január 5-én – az évekig tartó környezetvédelmi átalakítások után – a búvárturizmus növelése érdekében elsüllyesztették el. (Akkoriban oldalunkon is beszámoltunk az új mesterséges roncsról – Szerk. megjegyzése.)

A hatalmas roncs gyorsan népszerű lett a búvárok és búvárfotográfusok körében, de szívesen keresték fel szabadtüdős búvárok is, hiszen a magasabb pontjai alig 4 méter mélységben voltak. Az, hogy milyen volt a hurrikán előtt az USS Kittiwake, illetve ott egy merülés azt az alábbi videó mutatja be…

A Nate hurrikán a fenéken álló álló egykori tengeralattjáró mentő hajó vastag horgonyláncait eltépte, az ott lévő korallzátonyhoz közelebb sodorta és oldalára döntötte.

Miután a trópusi ciklon távozott, átmenetileg felfüggesztették (korlátozták) a kedvtelési célú merüléseket, amíg hivatásos búvárok felmérik a károkat. Vizsgálják, hogy nem sérült-e meg a roncs valamelyik részén úgy, hogy az veszélyessé teszi a víz alatti látogatásokat. Az már most is biztos, hogy az oldalára dőlt USS Kittiwake-ba történő beúszás ezek után összetettebb feladatot jelent majd a látogatóinak.


Forrás: caymancompass.com