ELLOPNAK MINDENT, AMI NINCS LEBETONOZVA…

2017. OKTÓBER 17.

Valahogy így szólt a régi – remélhetőleg azért nem a teljes valóságot visszatükröző – mondás: ellopnak mindent, ami nincs lebetonozva. Nos, a közel múltban egy igencsak meglepő tolvajlásról olvastunk: víz alatti barlangból ellopták Amerika egyik első lakójának 13 ezer éves csontvázát. A 2010-ben, egy mexikói víz alatti barlangban felfedezett és 2012-ben ellopott csontvázról kiderült, hogy az amerikai kontinens legrégebbi ismert emberi maradványai közé tartozik. Az alábbi videón látható képek még a csontváz megtalálásakor készült.

Bár öt év telt el a maradványok eltűnése óta, a kutatók továbbra is reménykednek benne, hogy azok előkerülnek, vagy épségben visszatérnek a Yucatán-félészigeten található barlangba. Azt csak találgatni tudjuk, hogy miért loptak el a Chan Hol II-i fiatalember csontvázának darabkáit, amibe mi most nem merülünk el. A szóban forgó barlang egy csodálatos zárttéri képződmény, amiről az alábbi videó alapján bárki meggyőződhet…

A Yucatan félsziget víz alatti barlangjaiban végzett – a jelen történettel összefüggő - ősrégészeti kutatásokról további részletek itt olvashatók.


Forrás: mult-kor.hu