ÚJ FELFEDEZÉS: A VILÁG LEGHOSSZABB VÍZ ALATTI BARLANGJA

2018. JANUÁR 20-21.

A világ legnagyobb, 347 kilométer hosszú víz alatti barlangrendszerét fedezték fel Mexikóban. A Yucatán-félsziget föld alatti vizeinek tanulmányozásával és megőrzésével foglalkozó Gran Acuifero Maya (GAM) projekt során rájöttek, hogy egybenyílik két óriási barlangrendszer: a valaha 263 kilométeresnek mért Sac Actun és a 84 kilométeres Dos Ojos. A 347 kilométeres víz alatti barlang átlagos mélysége 20 méter, bár az egyes szakaszokban sekélyebb, mint két méter, viszont vannak olyan részek, ahol 100 méternél is mélyebb. A vízzel elárasztott két nagy barlanglabirintus Tulum tengerparti üdülőhely közelében kapcsolódik egymáshoz.

Guillermo de Anda (Ana?) projektigazgató, búvárrégész meghökkentőnek nevezte a felfedezést, amely szerinte segít megérteni a térség spanyol hódítás előtti gazdag, maja kultúra fejlődését. A felfedezés révén pontosabban állapíthatjuk meg, hogy miként alakultak ki a spanyol hódítás előtti rituálék, zarándokhelyek, az általunk ma ismert nagy települések.

A Yucatán-félsziget tele van a maja nép monumentális emlékeivel. A maják városai rátelepültek azoknak a kútszerű karsztképződményeknek (cenote) a kiterjedt hálózatára, amelyek kapcsolatban álltak a vízzel teli barlangokkal. Egyes víznyelők vallási jelentőségre tettek szert a maják körében, akiknek leszármazottai ma is lakják a vidéket.

Tovább részletek itt olvashatók.


Forrás: MTI, mexiconewsdaily.com