FOLYTATÓDIK A MENTÉS: MÁR NYOLC GYERMEK A FELSZÍNEN

2018. JÚLIUS 10.

Véget ért a mentőakció hétfőre tervezett része a thai Tham Luang barlangnál: a búvárok újabb négy gyereket szabadítottak ki. A már kimentett újabb négy gyereken kívül még négy fiú és edzőjük, egy 25 éves férfi továbbra is a mélyben van. A CNN értesülését egy órával a hír publikálása után erősítette meg a thai haditengerészet speciális különítménye. (Forrás: hvg.hu)

Egy megjegyzés a korábbi anyagokhoz. Korábban már szerepelt a hírekben (így a mi összeállításunkban is Szerk. megjegyzése), hogy még csütörtök este meghalt egy búvár a barlangrendszerben. A 38 éves Szamarn Punan, a thaiföldi haditengerészet elit alakulatának egykori tagja önkéntesként részt vett a mentőmunkálatokban, és oxigénpalackokat helyezett el a barlangban. A férfi a visszafelé vezető úton eszméletét vesztette, és nem tudták újraéleszteni. Balázs Gergely barlangi kutatóbúvár elmondta az Infostart.hu-nak, hogy véleménye szerint az valószínűtlen, hogy egy profi búvár kifogyjon a palackjában lévő levegőkészletből. Inkább az okozhatta a tragédiát, hogy a száraz szinteken veszítette el az eszméletét, ahol lecsökkent az oxigénszint.

Magyarország felajánlotta segítségét. Szijjártó Péter újságíróknak elmondta: „természetesen ahogy az egész világ, úgy mi Magyarországon is szinte lélegzetvisszafojtva figyeljük, hogy sikeres lesz-e a thaiföldi mentőakció”. Remélhetőleg a labdarúgócsapat valamennyi játékosát és edzőjét is sikerül majd kimenteni a barlangból – fogalmazott. Kiemelte: a magyar barlangi mentőszolgálat nemzetközileg elismert, s felvették a kapcsolatot a barlangi mentők vezetőjével. Jelezték a thaiföldi kormánynak, hogy ha szükség van további barlangi mentőkapacitásra, akkor Magyarország készen áll az együttműködésre a thaiföldi kormány és a magyar barlangi mentők között – mutatott rá. A külügyminiszter kitért arra: konzultáltak a Magyar Karitásszal is az esetleges későbbi segítségnyújtásról, és a szervezet szintén készen áll arra, hogy a thaiföldi kormány igénye esetén támogatást nyújtson. (Forrás hirado.hu)

Egy újabb terv a mentéshez. Elon Musk (a Tesla elektromos autót gyártó vállalkozó) tengeralattjárót ajánlott fel a thai gyerekek mentésére.


Szerkesztőségi összeállítás