MEGLEPETÉS A MANASOO RONCSÁBAN

2018. NOVEMBER 26.

Az észak-amerikai Nagy-tavak Huron-tavában, a kanadai határhoz közel lévő öbölben a közel múltban megtalálták a 90 éve elsüllyedt Manasoo roncsát. A hajó első része szinte teljesen épen megmaradt, komolyabban a farrész sérült. A mintegy 60 méter mélységben nyugvó roncsot a víz alatt töltött évtizedek alatt teljesen befedték a kagylók. A teherszállító gőzös 1928. szeptember 18-án egy hatalmas viharban süllyedt el. A hajót még 1888-ban Maccassa néven bocsátották vízre, majd egy átépítés után, 1905-ben átkeresztelték. Ez pedig – a tengerész babonák szerint – balszerencsét jelent…

A roncs megtalálását Cris Kohl vezette búvárcsoport végezte. A merülők nagy meglepetésére a roncs rakterében egy teljesen ép, 1927-es évjáratú Chevrolet Coupét is találtak. Igaz, az autót is beborították a kagylók, de a fényezése is még kiváló állapotban van.

A katasztrófakor a hajón húsz (más források szerint huszonegy) fő tartózkodott, akik közül tizenöten a hullámsírba vesztek. A túlélők között volt Donald Wallace, akinek 116 szarvasmarhája és a most megtalált autója volt a gőzösön.


Forrás: express.co.uk alapján Szerkesztőség