HÁROMSZÁZ ÉVES KÉZIGRÁNÁT A RONCSBÓL

2019. JANUÁR 5-6.

November végén a nagy-britanniai Cornwall partjainál egy, a 17. század végén elsüllyedt hajóról származó különleges hadieszközökre bukkantak. A búvárok két éve fedezték fel, hogy feltehetőleg az 1684-ben, a partok közelében a tengerfenékre süllyedt, Schiedam nevű kalózhajó nyugodhat ott. A mostani felfedezés az utóbbi idők jelentős viharai miatt következhetett be, aminek köszönhetően nem csupán a tengerfenék felkavarodott, és láthatóvá vált a roncs és szállítmánya, hanem a méretes hullámok kimostak két kézigránátot is a partra.

A múlt év végén a cornwalli tengerpartra két darab vasgolyó sodródott ki. A szakértők szerint kézigránátokról van szó, az üreges vaslemezek belsejébe ugyanis puskaport helyeztek. Robert Felce helyi történész találta meg a második gránátot november végén, a Schiedam (képünkön a hajó) hajótörésének közelében, Dollar Cove-nál.

Felce a Live Sciencenek elárulta, gyakran tesz hosszú sétákat a tengerparton, amely megtöri az óceán felől érkező masszív hullámokat, amelyek az utóbbi időkben számos leletet mostak szárazföldre. Két éve is hasonló gránátdarabokra bukkant, mint 2018 végén. A nemrég fellelt tárgyak több mint három évszázada feküdtek a tengerfenéken, így egyáltalán nem hasonlítottak ember alkotta tárgyra. Felce először nem is tulajdonított a gránátnak túl nagy jelentőséget, úgy vélte, csupán egy nagyobb kődarab. Mikor elhajította, kettévált a két héj, láthatóvá vált a puskapor, akkor döbbent rá, hogy mivel is van dolga. Habár a gránátban lévő lőpor több mint 300 éves volt, és a sósvíz már jelentősen átitatta, a rendőrség értesítette a katonaság bombaszakértőit, akik megjelentek a helyszínen, hogy bebizonyosodjon, már nem veszélyes a szer. A Schiedamot – amely eredetileg egy holland kereskedelmi hajó volt – 1683-ban foglalták el észak-afrikai arab kalózok. A következő év áprilisában az angol haditengerészet kobozta el a kalózhajóvá vált szállítóhajót, és Marokkóból a Dollar Cove-ba akarta vontatni, ám egy heves vihar elsüllyesztette a Schiedamot. A hajó ekkor katonai ellátmányt, többek között számos, gránáttal teli ládát szállított, amelyeket Tanger városából kellett volna a szigetországba juttatnia.

A Cornwall-félsziget történelméről számos könyvet kiadó Felce szerint a robbanásveszélyes, a héjon átvezető kanóccal ellátott gránátok a legkorábbi példányoknak számítottak a maguk nemében. Az angolok ezt követően is gyakran használták csaták során, a beszámolók szerint kifejezetten nagy távolságokra dobták el őket. Később az ezeket a gránátokat kezelő gárdákból alakultak ki az első gránátos ezredek. „Már az első gránátokat sem csupán félelemkeltésre használták, szándékolt céljuk az ellenség embereinek kiiktatása volt” – magyarázta Felce.

A közelmúltbeli nagyobb viharok jelentősen átrendezték a tengerfenék homokját, így az iszap alá rejtőzött roncs és különleges szállítmányainak egy része is láthatóvá vált. Magát a hajóroncsot két évvel ezelőtt fedezte fel egy régészcsoport, amelynek egyik tagja, Mark Milburn néhány napja visszatért a hajótörés helyszínére, és megállapította, hogy a viharok valóban láthatóvá tették a rendkívüli leleteket. A Schiedam-roncs közelében eddig 11 ágyút, számos ágyúkereket, ólom puskagolyókat, néhány kézigránátot és egyéb, vasból készült tárgyat fedeztek fel.


Forrás: mult-kor.hu