MINDEN DELFIN KEDVES ÉS BARÁTSÁGOS?

2019. ÁPRILIS 2.

Sokan úgy gondoljuk, gondolják, hogy a palackorrú delfinek kedves, barátságos és jó közösséget alkotó emlősök. Nos, most egy kutatócsoport valami egészen más tulajdonságokat vélt felfedezni ezeknél az intelligens állatoknál. Lehet persze, hogy a megállapításaik túlzóak, sőt nem is „rossz tulajdonságok”…

Évtizedek óta ismert, hogy egyes delfinfajok (Delphinidae) mozgalmas és összetett társadalmi életet élnek. A populációkon belül kialakuló szövetségekről sokáig azt feltételezték a kutatók, hogy a táplálékszerzési, illetve utódnevelési stratégia részei. Kiderült azonban, hogy a hímek nemcsak a vadászatok során állnak falkába, hanem máskor is egy bandát alkotnak.
A 3-4 tagú elsődleges csoportok gyakran tucatnyi hímet számláló nagyobb bandába is szerveződnek, ahol bonyolult rangsorok és viszonyrendszerek alakulnak ki az egyedek között.

A nyugat-ausztráliai Cápa-öböl palackorrú delfineit (Tursiops truncatus) az 1980-as évek eleje óta megszakítás nélkül tanulmányozzák a Shark Bay Dolphins Research Alliance kutatói. Az etológusok tavaly nyáron közzétett megfigyelései szerint a bandákat összetartó – egyedi fütty-argóval tarkított kommunikációval fenntartott – csoportkohézió az ivarzási időszakban sem gyengül.

A fiatal hímek ahelyett, hogy a más esetekben megfigyelt módon egyedül udvarolnának a nőstényeknek, csoportosan erednek a kiválasztott példányok után – állítja Adam Rutherford, brit evolúciógenetikus az idén március 19-én megjelent Humanimal (Emberállat) című kötetében. Az állati és emberi viselkedés hasonlóságairól és eltéréseiről értekező tudományos bestsellerszerző szerint a hímek szó szerint kikényszerítik a szexuális aktust, ütve-verve-harapva az üldözéssel kifárasztott áldozatot.

Rutherford ugyan elismeri, hogy az ausztrál kutatóknak még nem sikerült tetten érniük az erőszaktevő hímeket, de a nőstényt kergető bandákat és az abúzus – delfinharapásból származó – sérüléseit magukon viselő nőstényeket már igen. A brit szerző a The Atlantic-nak írt cikkében óv az elhamarkodott antropomorfizációtól (valamit emberi tulajdonságokkal felruházni). Szerinte a delfinek viselkedése nem vethető össze az emberivel. A palackorrú hímek szexuális kényszerítése inkább a szaporodási stratégia része, de ehhez mindenképpen meg kellene figyelni, hogy valóban csoportos erőszakról van-e szó, vagy valami még pontosan nem ismert delfinszeánszról.


Forrás: qubit.hu