RETTEGNEK A NAGY FEHÉREK AZ ORKÁKTÓL?

2019. MÁJUS 2.

Új kutatások-megfigyelések szerint a nagy fehér cápák menekülőre fogják, ha orka csapat bukkan fel. Azért érdekes ez, mert a cápák kőzőtt méretes, nagy és erős példányok is voltak.
A megállapítás szakértők egy csoportjától származik, akik egy San Francisco közelében lévő tengeri természetvédelmi terület ragadozóit vizsgálták – számolt be a közel múltban a USA Today.

Az adatok alapján a fehér cápák nemcsak elmenekülnek a környékről, amikor kardszárnyú delfineket észlelnek, de egy egész szezonon át vissza sem tértek a területre.

Salvador Jorgensen, a Monterey-öböli Akvárium munkatársa szerint amikor a cápák kardszárnyúakkal találkoznak, elhagyják kedvelt vadászterületeiket, és egy éven át akkor is távol maradnak, ha az orkák csak gyorsan átvonultak a térségen. A szakértők elefántfókákra vadászó fehér cápákat figyeltek meg, amikor észrevették, hogy kardszárnyúak érkeznek a környékre. A cápák percekkel a ragadozók megjelenése után csoportosan megindultak a partoktól távolabbi területekre.

A szakértők szerint a kardszárnyúak és a fehér cápák konfliktusa kedvez a fókáknak, hiszen a delfinek megjelenése és a cápák menekülése után hetedannyi támadás éri őket.
A kutatás nem fedte fel, hogy az érintett kardszárnyúak korábban vadásztak-e a cápákra, ugyanakkor feltételezhető, van oka a félelmüknek.


Forrás: faktor.hu