MÉG EGYSZER A DEZERTÁLT(?) KATONADELFINRŐL

2019. MÁJUS 6.

Néhány napja adtunk hírt – számos más hírportálhoz hasonlóan –, hogy a norvég vizeken felbukkant egy katonadelfin, aki – az akkori infomációk szerint – az orosz haditengerészettől „dezertált”. Most újabb információk-feltételezések láttak napvilágot…

Lehet, hogy nem az orosz haditengerészettől szökött el az a beluga, amely Norvégia partjainál lett kimenekítve egy hámból, hanem Floridából. Sokan aggódnak a delfinért. Hetek óta nem tágít az észak-norvégiai partoktól és igazi látványosság lett a helyiek körében egy titokzatos fehér delfin, amely félő, hogy nem lesz képes önállóan ellátni magát, és amelyet mindeközben gyanakvással szemlélnek a hatóságok az állatról lefejtett hámon szereplő felirat miatt.

A beluga korábban több alkalommal is megközelítette a halászhajókat a jeges vízben, mígnem múlt pénteken egy helyi halásznak sikerült eltávolítania a tengeri emlősről egy ráerősített hevedert, amely a rajta szereplő felirat szerint szentpétervári felszerelés. A hámot lefejtő halász, Joar Hesten és a norvég halászati hatóság munkatársai átadták a hámot a helyi rendőrségnek, mivel a Norvégiához legközelebb fekvő Szentpétervár nevű város Oroszországban van. Az állatról eltávolított hevederen egy kameratartót is azonosítottak, aminek nyomán felmerült a gyanú, hogy egy oroszok által kémkedésre betanított delfinről van szó. Ezt az elméletet némileg megkérdőjelezi, hogy a hámon lévő felirat angolul van.

Audun Rikardsen, a tromsői Norvég Északi-sarki Egyetem professzora szerint azonban „az a legvalószínűbb, hogy az orosz haditengerészet murmanszki” központjának van köze az állathoz. A Kola-félsziget északi partján lévő kikötőváros a norvég határ közelében található.

A Norvégia legészakibb pontjához közeli Tufjord nevű falucskában – amelynek partjainál a beluga tanyázik –, néhányan úgy vélik, hogy az állat akár a Florida nyugati partján fekvő St. Petersburgből is felúszhatott. Egyelőre sem az orosz haditengerészet, sem a floridai akváriumok nem jelezték az állat eltűnését. A heveder mostanra az illetékes norvég hatósághoz került, amely megpróbálja felkutatni származási helyét. A fehér delfin mindeközben semmi jelét nem mutatja annak, hogy haza akarna menni. Az állat annyira szelíd, hogy engedi simogatni az orrát és visszahozza a vízbe eldobott műanyagkarikákat. A hatóságok azonban aggódnak amiatt, hogy a beluga nem tud táplálékot szerezni magának: idomított állatnak tűnik, amely az etetéshez van hozzászokva. A szakemberek mérlegelik, tegyenek-e további intézkedéseket az állat segítése érdekében.


Forrás: estiujsag.hu