MÁJUS 16. ALBERT A. BÜHLMANN SZÜLETÉSNAPJA

2019. MÁJUS 16.

Érdekesség, hogy az első és jelentős dekompressziós táblázatot készítők közül ketten is májusban születtek: a svájci John Scott Haldane, az első tábla készítője 1860. május 3-án és Albert A. Bühlmann svájci professzor pedig több mint fél év századdal később, 1923. május 23-án.

Haldane táblázatát volt az első, amit ipari munkákhoz nehézbúvárok használták, míg Bühlmann (képünkün) – Dr. Max Hahnnal közösen kidolgozott – táblázatát már a könnyűbúvár merülések végrehajtására (is) alkalmas volt.

Albert A. Bühlmann (és Dr. Max Hahn) dekompressziós táblázatcsaládja az 1970-es években jelent meg. A "család" három táblából állt és az egyes darabjai segítségével 0-250, 251-700 és 701-1.200 méteres magasság tartományokban lehetett dekompressziós merüléseket (is) tervezni. A Bühlmann-Hahnn táblázatokat nem csak a kedvtelési célú merülők, de munkabúvárok, katonai- rendvédelmi szervek búvárai is használták. Ezek a dekompressziós táblázatok kidolgozásakor a merülés magasságát és különböző számú emberi szövet felezési idejét vették figyelembe. Innen származik a dekompressziós algoritmusok elnevezése: pl.: ZH-L16 (Zürich – 16 szövetes modell – ez utóbbit 1987-ben dolgozták ki).

Az európai búvárok leginkább ezeket a táblázatok használták az 1990-es évek elejéig, amikor megjelentek Bühlmann professzor korábbi alkotótársa, dr. Hahn professzor korszerűbb DECO’92 elnevezésű, már csak két darabos táblázatcsaládja. (Itt az első a 0-700, a második pedig a 701-1.500 méteres magasságtartományban volt használható. A következő módosított változat a DECO’2000 volt.)

Ezek a táblázatok megfeleltek és biztonságot is nyújtottak a korabeli európai búvár igényeknek, melyek előtérbe helyezték mind a mélyebb – un. dekompressziós –, mind pedig a tengerszint feletti vizekben történő merüléseket.

Albert A. Bühlmann 71 éves korában váratlanul, szívelégtelenségben 1994. március 16-án hunyt el.


Szerkesztőség